Trading dag update 14 april 2016

Wie nu naar de standen van de beurzen kijkt, met name de US beurzen, die zal wellicht toch even met zijn ogen knipperen. Hoe zit het met de kwartaalcyclus dan? Hadden we niet nog een grote daling tegoed? In de volgende analyse probeer ik hier een antwoord op te geven.

Dow Jones kwartaalchart

Dow Jones kwartaalchart

Het is duidelijk dat de beurzen weer de wind in de rug hebben na de forse correctie van begin dit jaar. Dit geldt met name voor de beurzen in de US, die niet al te ver van hun ‘all time highs staan’. Ter vergelijking: de Dow noteert nu zo’n 400 punten onder die top oftewel iets meer dan twee procent. De Dax staat ongeveer 20 procent onder de top. Je zou dus zeggen; de daling in de Dow moet wellicht nog komen. Dat zou kunnen inderdaad, maar daarom is het goed even naar de langere charts te kijken.

Voordat we dit doen is het ook goed om het volgende nog eens aan te stippen en dat geldt zeker voor lange visies. We werken met scenario’s waarbij we op basis van de charts feitelijk twee scenario’s uitfilteren, namelijk een voorkeurscenario en een alternatief scenario. Dit is zeg maar de route die de beurs zou moeten lopen. Echter, en ik heb dat in tal van blogs herhaald, het koersverloop vult uiteindelijk het scenario in. Met andere woorden, we analyseren top-down maar handelen bottom-up. We handelen dus op basis van de kortere charts. Bekijk daarvoor ook even mijn laatste bijdrage op YouTube van 13 april, waarin ik laat zien hoe ik aan de hand van de hogere charts uiteindelijk middels de lagere charts tot een trade kom.

Dit betekent dat je ondanks een bearish visie op de langere termijn wel degelijk de markt vanaf de longkant kunt handelen, omdat de kortere charts punten voor een low risk long trade aangeven en vanaf dat punt ga je telkens verder. Wie deze blog regelmatig volgt, weet dat ik ook zo handel en al diverse long kansen had aangegeven. Ik herhaal dit even omdat er altijd lezers zijn die kort door de bocht conclusies trekken als een scenario wel of niet is uitgekomen. Het gaat er dus niet per se om of een scenario uitkomt, het gaat erop dat we als traders geld verdienen. Daar worden we op afgerekend.

Ik begin de analyse met de kwartaalchart van de Dow. Als we nu ernaar kijken, dan lijkt het vrij aannemelijk dat er een cyclusbodem gezet is. Kijken we even iets scherper, dan is dit beeld echter nu pas te zien. Immers, de vorige candle was begin in januari eerst volledig rood, waardoor de indicatoren nog neerwaarts gedraaid waren. Het leek er dus zeer sterk op dat we na een positief tussenkwartaal alsnog fors verder gingen dalen. Als we nu naar die candle kijken, dan zien we dat van een aanvankelijk donkerrode candle een bullish pinbar is geworden en daardoor is uiteindelijk ook de Double Stochastic opwaarts gedraaid. Conclusie: zoals het er uitziet is de kwartaalcyclusbodem gezet en maakt de Dow zich na een relatief milde correctie voor een stijging tot dik boven 20.000 punten. Het alternatieve scenario: de koers maakt wel een nieuwe ‘all time high’ en laat dan al vroeg in de cyclus een top zien, gevolgd door een meerjarige bear market. Gezien het feit dat de correctie mild was (feitelijk slechts een kwartaal) geniet het bullish scenario mijn voorkeur.

Dax future kwartaalchart

Dax future kwartaalchart

Kijken we naar de kwartaalchart van de Dax, dan zien we hier nog geen draai in de Double Stochastic, maar wel een (long) setup. De Dax heeft wel een wat diepere correctie gemaakt en bijna het minimale koersdoel gehaald (8000). Bij een stijging boven 10500 zullen de indicatoren ook hier draaien. Ook hier kijk ik naar een alternatief scenario: kijk even mee naar de chart in oktober 2001. Ook toen zagen we iets dat aanvankelijk op een bodem leek, maar uiteindelijk werd dit nog gevolgd door een tweede dalingsgolf. In de Dow zien we dit ook terug: toen draaide de Double Stochastics opwaarts (dus signaal van cyclusbodem) maar deze stijging duurde slechts ruim een kwartaal en werd dus gevolgd door een daling van twee kwartalen. Met dit scenario ga ik dus als alternatief scenario rekening houden. Ik verwacht dus in principe, zeker voor de Dow, een nieuwe ‘all-time high’ en is dan logisch dat de stijging doorzet. Als dat echter niet gebeurd en we dus een ‘failed breakout’ krijgen, dan is dat een signaal dat de markt veel partijen op het verkeerde been heeft gezet.

Hoe komen we erachter? Dat is nu het aardige van de cyclusmethode, want de kortere cycli zullen dan snel overgaan tot left translation en we gaan dan Price Action patronen zien die niet thuishoren in een bullish markt. Het worden spannende tijden!

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2880, tweede steun 2780, eerste weerstand 3015, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 9830, tweede steun 9500, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10350;

Bund future: eerste steun 163.20, tweede steun 162.20, eerste weerstand 164.00 tweede weerstand 164.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.