Trading dag update 14 augustus 2013

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Wij zien nu duidelijk een divergentie tussen de aandelenmarkten en de obligatiemarkten. Aandelen blijven in koers stijgen, obligaties dalen in koers, de rente loopt dus op. Wanneer zagen we dat eerder? Juist ja, in 1987. Ik zeg nu niet dat we aan de vooravond van een crash staan, maar dat we nu duidelijke divergenties krijgen is een eerste signaal.

Andere signalen komen van diverse sentimentsindicatoren. Beleggers zijn over het algemeen zeer positief gestemd, terwijl de markten blijven stijgen. Meestal zien we dergelijke waarde vlakbij of op een belangrijke top van de markt.

Het probleem is nu dat we niet zomaar de markt kunnen shorten omdat we geloven dat een top in de maak is. Ja het kan wel, maar het zou uiterst onverstandig zijn omdat de markt geen signalen heeft gegeven dat de top gezet is. De kans bestaat dus dat de koersen nog verder stijgen. We moeten daarom wachten op een signaal van de markt zelf en tot die tijd handelen we gewoon met de markt mee, visie of geen visie. Dat betekent concreet longgericht, omdat de trend nu eenmaal opwaarts is.

In de chart van de Dax op dagbasis zien we vandaag de tiende dag van de dagcyclus. We staan redelijk dicht tegen de top van mei aan, dus een doorbraak zou zomaar kunnen. Het gaat per saldo allemaal wat moeizamer en als we naar het grotere plaatje kijken, dan zou je kunnen zeggen dat de Dax wellicht met topvorming bezig is.

Maar de MA banden lopen op en zolang de koers boven rond 8200 blijft, zijn longposities op zwakte gewoon de meest verstandige posities. Kopen op dit niveau doe ik niet, of het moet vanuit een intraday setup zijn. Ik ben zelf geen voorstander van het anticiperen op breakouts, meestal loopt dat niet goed af namelijk. Ik koop liever op een laag niveau in een opwaartse trend (=cyclusbodem) in plaats van hoog kopen met de hoop dat we nog hoger gaan.

Bund future dagchart

De Bund heeft duidelijk aangegeven dat na de forse opleving vanaf 140 tot rond 144,50 de trend weer neerwaarts hervat wordt. We zagen al een cyclusbodem die niet werd gevolgd door een duidelijk koersherstel, terwijl de eerste fase van de nieuwe cyclus per definitie het meest bullish is. Gisteren braken we met alle geweld onder de lows van de afgelopen 13 dagen. Een test van de 140 lijkt dus zeer waarschijnlijk, temeer de indicatoren aangeven dat de cyclus nog niet af is.

Goud future dagchart

De vorige keer wees ik in mijn trading dag update op goud, waar je in de dagchart een eerste hogere bodem ziet. Een keurige correctie tot iets meer dan 38,2% Fibo retracement. In principe moet nu een verder herstel tot $1450 mogelijk zijn. Deze visie is gericht op de volgende weken en uitgaande van het feit dat we ook enkele weken geleden een nieuwe weekcyclusbodem gezet hebben. Van belang is dat de koers nu niet onder $1275 daalt, anders vervalt dit scenario. Boven $1350 is een versnelling naar boven toe het meest waarschijnlijk.

Crude oil weekchart

Tenslotte de weekchart van Crude oil. Na de uitbraak boven $98 zagen we inderdaad de versnelling tot aan de weerstand rond $110. Hier lijkt de koers nu heel netjes even te consolideren zonder echter noemenswaardige neigingen tot een grotere correctie te laten zien.

In principe is elke correctie boven $98 prima en blijft het bullish plaatje intact. Bij een uitbraak boven $110 ligt $115 snel in het vizier en uiteindelijk weer de top van 2008 rond $140-150. Trendmatige georiënteerde longposities zijn dus aan te bevelen, waarbij dagcyclusbodem als mogelijke instap kunnen fungeren.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2825, tweede steun 2750, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8220, tweede steun 8100, eerste weerstand 8465, tweede weerstand 8540;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 140.00, eerste weerstand 142.00 tweede weerstand 142.50

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.