Trading dag update 14 augustus 2014

Dax dagchart

De uitverkoop van aandelen is voor nu even gestopt, maar blijft het daarbij? Een interessante vraag, zeker aangezien we bij veel indices duidelijke topvorming hebben kunnen waarnemen en we derhalve met dit herstel lagere toppen kunnen zetten.

Dit is mijn verwachting voor de Dax. We hebben enkele dagen geleden ene dagcyclusbodem gezet, die zeer goed ook een weekcyclusbodem kan zijn. Aangezien het begin van een nieuwe cyclus altijd het meest bullish is, ga ik ervan uit dat deze dagcyclus derhalve bullish kenmerken heeft. Met andere woorden, ik verwacht een iets meer bullish verloop dan als we een normale dagcyclus zouden hebben in een dalende trend. Mijn koersdoel ligt rond 9400 punten. Rond dat niveau kijk ik naar signalen die wijzen op topvorming. Dat kan een omkeerdag zijn, maar ook patronen in de intradaychart.

Ik ga er van uit dat de Dax na dit herstel nieuwe dieptepunten zal opzoeken, waarbij ik rekening houd met een daling van 1000 punten vanaf de aanstaande lagere top. Derhalve een koersdoel dat ergens rond 8400 ligt. Of daar dan DE bodem ligt van de 4-jaars cyclus moeten we zien. Aangezien zelfs de kwartaalcharts een enorme afstand tot de gemiddelden hebben, lijkt mij de totale daling langer te duren dan slechts enkele maanden, maar dat is vooralsnog van latere zorg. Nu gaat het erom om te kijken in hoeverre de Dax dit pad volgt. Dus een herstel dat nog even kan doorzetten (wel met de nodige ups and downs op intraday basis), gevolgd door een nieuwe forse dalende fase, waar traders, als zij het goed aanpakken, bakken met geld kunnen verdienen.

 

Bund maandchart

Bund maandchart

En waar gaan beleggers vervolgens hun geld in stoppen als aandelen te gevaarlijk blijken te zijn? Juist ja, de Bund natuurlijk. Niet voor het rendement, want de yield ligt net rond de 1%, maar puur voor de veiligheid. In de maandchart zien we dat de Bund nog over voldoende opwaarts potentieel beschikt, zelfs koersen boven 155 zijn mogelijk. Dus ondanks het feit dat de Bund “toch al zo hard is gestegen” is de trend opwaarts en dit kan nog even duren. Natuurlijk starren we ons er niet blind op, want aan elke trend komt een keer een einde, maar vooralsnog blijft mijn favoriete strategie het kopen op zwakte.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3020, tweede steun 2975, eerste weerstand 3075, tweede weerstand 3125;

Dax future: eerste steun 9050, tweede steun 8900, eerste weerstand 9400, tweede weerstand 9600;

Bund future: eerste steun 149.20, tweede steun 147.80, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.