Dax future dagchart

We hadden even een correctie, een flinke (relatief gezien dan ten opzichte van het afgelopen jaar), maar de afgelopen dagen wisten de kopers niet hoe snel ze weer moesten instappen. Het gevolg: de toppen zijn alweer binnen handbereik.

Bekijk de dagchart van de Dax. Even een citaat uit de vorige trading update: “In de dagchart van de Dax future zien we dat de opwaartse trend afgebroken is. Een dalende trend is nog niet ingezet, dat wil zeggen ik zie liever een herstel voor een lagere top, alvorens ik de conclusie trek dat de trend definitief neerwaarts is.

De lopende dagcyclus lijkt mij op de laatste benen te lopen, wellicht zien we vandaag nog een laatste dalingsdag, waarbij de steun rond 9000 punten wordt getest. Het zou mij niet verbazen als de markt daar steun vindt en dan weer fors herstelt.

Bedenk, er zijn nog genoeg marktpartijen die hier lang op gewacht hebben en klaarstaan om in te stappen. De vraag is op deze groep in staat is voldoende momentum te creëren, waardoor andere marktpartijen zich ook weer aan de koopkant scharen. Ik vermoed dat dit niet het geval is. Met andere woorden, ik zie de mogelijkheid van een flink herstel tot 9400-9500, waarna idealiter een langere top gevormd moeten worden.”

Welnu, de Dax daalde tot 9008 punten en heeft het koersdoel van 9500 alweer overschreden. Traders kregen rond de bodem middels de intraday setup prachtige instapkansen, hetgeen ook voor andere beurzen, zoals de Eurostoxx het geval was. Geduld wordt dus wel degelijk beloond.

Nu is het zaak te kijken wat de koers rond deze weerstand gaat doen. Een verdere stijging tot 9800 en hoger (ik heb op mijn lijstje nog een laatste stijging tot iets boven 10000 punten staan) is best mogelijk. Topvorming (zie mijn column van vorige vrijdag) moet de markt eerst aangeven.

Ik geloof in een forse correctie in de komende maanden (4 jaars cyclus), maar zoals we kunnen zien heeft het geen zin te anticiperen. Gewoon de signalen van de markt volgen, op een gegeven moment komt een mooie short vanzelf wel bovendrijven. En zo niet? Ook geen probleem, zolang er setups komen, long of short, maakt het niet uit welke kant de beurs opgaat. Maar een flinke daling tot de 4-jaars cyclusbodem zou wel aardig zijn natuurlijk, omdat shorts dan wel vrij snel in de plus lopen.

 

Bund 420 min chart
Bund 420 min chart

In de 420 min chart van de Bund zien we dat de grote partijen duidelijk bezig zijn om longposities in de Bund op te bouwen. Het gevolg, een stijgende Bund en een dalende rente. De Bund mag zeker als een verrassing worden gezien, omdat de meesten de rente juist zagen oplopen dit jaar.

De trend is opwaarts gericht en zojuist heeft de 420 min cyclus een bodem gezet. Als we de trend volgen, dan zou een hogere top mogelijk moeten zijn. Hiervoor is het uiteraard nodig dat de koers binnenkort door de recente weerstand rond 144 breekt. Dat levert dus een koopsignaal op. Swing traders houden voor langere posities een stop aan onder de meest recente cyclusbodem.

 

Crude oil futures weekchart
Crude oil futures weekchart

In de weekchart van Crude oil zien we dat de koers de meest recente weerstand heeft bereikt en als deze huidige bar zo blijft, dan signaleert dit dat marktpartijen rond dit niveau even aarzelen. Een daling onder $99 volgende week is dan een mogelijke short voor traders die kort op de bal spelen, met een stop rond $102. Het is zaak niet al te lang te blijven zitten, omdat de koers in een trading range beweegt.

Goud maandchart
Goud maandchart

Voor het goud heb ik eens de maandchart erbij gepakt, want het ziet er naar uit dat de koers in de komende maanden in elk geval tot rond $1400 kan herstellen, mogelijk tot >$1500. Er tekent zich een cyclusbodem van de maandcyclus af, dus kunnen traders de komende tijd uitkijken naar bodems in dag- en weekcycli voor longposities. Interessant te zien, of we in de komende maanden wellicht een inverse correlatie zien, dus goud omhoog en aandelen omlaag?

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3050, tweede steun 2975, eerste weerstand 3135, tweede weerstand 3180;

Dax future: eerste steun 9400, tweede steun 9100, eerste weerstand 9630, tweede weerstand 9800;

Bund future: eerste steun 143.00, tweede steun 142.30, eerste weerstand 144.00 tweede weerstand 144.50

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.