DAX

Laatste update:

We zagen afgelopen maandag eerste signalen die mogelijk wijzen op een dagcyclusbodem. Maandag werd een lagere opening omgebogen in dagwinst en deze kreeg dinsdag een aardig vervolg. Gisteren echter werd een iets hogere opening teniet gedaan en sloten we fors lager. Opvallend daarbij is dat de Dow bijvoorbeeld reeds onder de low van maandag noteert.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Dat maakt het nu zo lastig. Is de dagcyclus nu namelijk wel al gezet of niet? Immers, als dat wel is gebeurd, dan zou in de VS en waarschijnlijk ook in Europa de top er al op de tweede dag staan, gevolgd door een langere periode van koersdaling. Als we echter te maken hebben met korte uitschieter (in Europa is er nog geen doorbraak van de low) dan kan het herstel nog even doorzetten. Zeker in sterke neerwaartse trends kunnen sommige cyclusbodems zo zwak zijn dat deze niet goed zichtbaar zijn. Als signaal voor een bevestigde dagcyclusbodem hanteer ik zelf een Double Stochastics (de lange) die boven 40 noteert.

In de dagchart van de Dax heb ik vooralsnog een markering gezet onder de low van maandag en ga ervan uit dat dit inderdaad de dagcyclus is. Nogmaals, het is goed mogelijk dat de koers nogmaals onder deze low komt en dus een lagere of dubbele bodem zet. Qua telling van de cycluslengte kan en mag dit allemaal. Als dat gebeurt weten we dus niet of er al een top staat van de nieuwe cyclus of dat dit nog de laatste fase is van de vorige cyclus omdat de Double Stochastics thans niet verder komt dan 20 en dus een nieuwe cyclus nog niet bevestigt. Dat betekent voor traders derhalve dat zij nu niet teveel naar de dagchart mogen kijken omdat deze mogelijk misleidend is qua inschatting van welke cyclus(fase) we in zitten. Met andere woorden, bepaal de momenten voor long en short nu even puur op basis van de intraday charts.

Overigens past het huidige koersbeeld nog netjes in de visie die ik vorige week opgeschreven heb. Ik zie op termijn duidelijk lagere koersen, zodat elke forsere opleving te shorten is. Alleen zou het nu ‘prettig’ zijn als we een flinke pullback krijgen die weer tal van onwetende beleggers aanzuigt zodat we daar gebruik van kunnen maken.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

De Bund is een van de veilige havens op dit moment, tezamen met US Treasuries. We zien dat de trading range, die al wekenlang intact is, nu aan de bovenkant getest wordt. Ik ga er van uit dat zodra de aandelenbeurzen echt door het putje gaan, deze trading range opwaarts gebroken zal worden. Als we kijken naar de meest recente koersontwikkeling dan lijkt een doorbraak al snel binnen bereik. Zie hoe de koers in eerste instantie te weerstand test, even terugvalt en dan steun vindt op de oplopende MA banden. Dit getuigt van kracht.

Goud weekchart

Goud weekchart

Wat ik vaak hoor en lees is dat Goud in tijden van onzekerheid gewild is. Dat moet dan blijken uit de charts. Zie hierboven in eerste instantie de weekchart. De dalende trend is vooralsnog keurig intact. De huidige weekcyclus noteert thans de zesde week. Na een wat aarzelend begin zagen we vorige week een eerste opwaartse impuls die echter nog niet bevestigd wordt door een vervolg.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart zien we een mogelijk eerste hogere bodem. Swingtraders kunnen een longpositie innemen met als stop $1075. Het eerste koersdoel ligt dan op de weerstand rond $1110, daarboven kan de koers tot de MA200 stijgen rond $1135-40.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2975, tweede steun 2895, eerste weerstand 3120, tweede weerstand 3215;

Dax future: eerste steun 9650, tweede steun 9325, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10530;

Bund future: eerste steun 159.00, tweede steun 157.60, eerste weerstand 160.35 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.