Laatste update:

Dax future 240 minutenchart

De afgelopen week sloten de Amerikaanse beurzen wederom hoger en zetten de Dow en de S&P nieuwe ‘all time highs’ neer. Iets waarover beleggers die de AEX volgen enkel kunnen dromen.

Op de aandelenmarkten zelf gebeurde echter niet zo veel wat betreft volatiliteit, maar dat was wel het geval voor Crude oil en Goud, waarover later meer.

We zien in de 240 minutenchart van de Dax future dat de neerwaartse trend nog steeds intact is. Daarmee zien we ook meteen de alsmaar toenemende divergentie met de Amerikaanse markten, die wel stijgen. We zagen de afgelopen week een aanvankelijk forse opwaartse beweging, tegen het einde van de week gevolgd door een terugval. Dit alles valt nog binnen de dalende trend.

Ik wil even op twee zaken wijzen. Ten eerste, bij de groene pijl is de meest recente cyclusbodem ingetekend. Deze ontstond echter nadat er aanvankelijk 8 bars eerder ook al een bodem werd gezet die snel werd doorbroken. We zien dit soort bodems (waarbij je een doorbraak van de eerste bodem ziet, die echter niet doorzet) meestal bij een bodem van een hogere orde. Feitelijk wordt de cyclus verlengt met een extra korte cyclus. We moeten dus rekening houden dat dat wellicht de dagcyclusbodem is geweest.

Ten tweede, indien deze aanname correct is, dan zullen we ergens rond dit koersniveau (mogelijk even onder 7710) zien dat de koers daar een eerste hogere bodem neerzet, gevolgd door een stijging boven 7900. We moeten dus waakzaam zijn dat de markt hier steun vindt en weer opveert. De trend is dus neerwaarts, maar de automatische piloot is uitgeschakeld, even handmatig verder vliegen dus.

Bund future dagchart

In de Bund zien we vermoedelijk een nieuwe dagcyclusbodem. Qua tijd en stand van de indicatoren is dat goed mogelijk. Gezien de trend (opwaarts) zou je daarom verwachten dat de koers binnenkort boven de vorige top uitbreekt. Mocht daarentegen de koers binnen enkele dagen onder 145 breken, dan lijkt de top van deze cyclus snel gezet en moeten we lager kijken. Wellicht dat zich dit scenario ontvouwt als de Dax verder herstelt, maar dat is nu nog even koffiedik kijken.

Crude oil futures dagchart

In de dagchart van Crude oil futures zien we dat de beweeglijkheid flink aan het toenemen is. Het is goed mogelijk dat we een week geleden een nieuwe cyclusbodem gezet hebben en deze bodem snel is gebroken, waardoor de koers binnenkort verder kan dalen richting de steun rond $84. Die cyclusbodem is echter niet optimaal zichtbaar omdat de indicatoren niet voldoende opliepen om deze te bevestigen.

Als ik echter naar de lengte van de vorige cyclus kijk, dan lijkt het me uiterst onwaarschijnlijk dat we niet in een nieuwe cyclus zitten, die dus bearish van aard is. Short gaan op dit niveau doe ik echter niet, de verhouding risico en rendement staat niet goed. Even kijken wat de koers hier op deze korte steun doet.

Goud future dagchart

Tenslotte nog goud. Als jullie mijn blog van 26 maart nog even lezen, daarin staat dat als de steun rond $1560 wordt gebroken, we snel tot $1400 kunnen. We zagen rond $1560 inderdaad even een reactie en een nieuwe cyclusbodem, gevolgd door een volledige ‘sell off’, waarbij we al een aardig eind richting $1400 gedaald zijn. Wel een beetje grappig dit, omdat ik de laatste tijd van diverse ‘guru’s’ mocht lezen dat Goud een gouden toekomst tegemoet gaat. Shortgaan op dit niveau lijkt me niet meer opportuun, dus hier even wachten op een herstel.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2500, tweede steun 2475, eerste weerstand 2700, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7580, tweede steun 7450, eerste weerstand 7900, tweede weerstand 8100;

Bund future: eerste steun 145, tweede steun 144, eerste weerstand 146.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.