Dax future 420′ chart

Het initiële verlies aan het begin van het jaar is door de Dax alweer weggewerkt en deze beurs koers direct af op een nieuwe all time high. Dit is best opvallend omdat de beurzen in de VS moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

In de 420′ chart van de Dax future zien we een vrij brede trading range, waarbij de koers nu tegen twee mogelijke weerstanden opbotst. De eerste ligt rond 9950 (top van 23 december jl.), de tweede rond 10100 (top van 5 december jl.). De huidige cyclus op 420′ basis (dit is zeg maar de halve dagcyclus) telt de 14e bar. Met een gemiddelde van 20 bars zou je dus wellicht niet meteen zeggen dat de koers nu nog fors uitbreekt. Maar dat is enkel een vrij oppervlakkige observatie, omdat ik ook cycli heb gezien die 25 bars duren en waarbij de top ergens tussen de 20ste en 23ste bar werd gezet. Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander om te kopen op uitbraken (dat wil zeggen als deze koop bedoeld is voor een langere swing trade), omdat je vaker ziet dat de uitbraak niet doorzet. Ik neig er dan ook naar om middels de intraday charts te kijken in hoeverre een eventuele uitbraak op de lagere time frame charts als nieuwe steun wordt geaccepteerd.

 

S&P mini future dagchart

S&P mini future dagchart

In de dagchart van de S&P mini futures zien we dat deze nu iets zwakker erbij staat dan de Dax, aangezien eerder de onderkant van de trading range wordt getest in plaats van de bovenkant. De steun rond 1980/1960 is belangrijk voor traders, omdat een doorbraak ervan tot een significante verzwakking van het koersbeeld leidt en we dan zouden kunnen stellen dat de top is gezet. Ik verwacht in eerste instantie niet dat dit gebeurt overigens. Evenwel is het zaak om deze markt goed in te gaten te houden, omdat ik de Dax niet significant zie uitbreken zonder hulp van de S&P.

Bund future 420′ chart

Kijken we naar de Bund, dan blijkt de analyse van vorige week wel aardig in lijn met de werkelijke ontwikkeling. Het einde van de vorige cyclus leidde tot een daling tot de steun op 156, gevolgd door een nieuwe stijging tot boven de top van die cyclus. Opvallend is evenwel dat we nu voor het eerst sinds langere tijd een negatieve divergentie zien tussen de koers en de RSI en Quick indicator (de onderste indicator). Dit wil nog niet zeggen dat de trend nu ten einde is, maar het is een eerste signaal dat het momentum eruit loopt, dus enige voorzichtigheid met al te uitbundige swing long trades is geboden, zo lijkt mij. Vooralsnog zien we echter in de lopende cyclus nog geen zwakte, dus geen left translation. Middels de kortere time frame charts kunnen traders dagelijkse checken in hoeverre een verzwakking doorzet.

Goud dagchart

Goud dagchart

Als laatste chart bekijken we de dagchart omdat we daar een mogelijke verandering van het trendbeeld zien. De lopende cyclus heeft nog geen topsignaal laten zien en een short is dan ook niet geactiveerd. De echte test vindt echter plaats rondom het huidige niveau, zeg maar de weerstand rond $1240. In eerste instantie zien we dat de koers nog niet de kracht heeft om er doorheen te breken. Pogingen van gisteren en eergisteren zijn mislukt. Dat zou eventueel tot een daling tot de MA banden kunnen leiden ergens rond $1210-1215. Ik heb dus op dit niveau geen koper, eventueel op de zeer korte termijn wel een short interessant, maar voor de middellange termijn lijkt het trendbeeld langzaam aan te verbeteren.

Let op: vijfdaagse trading cursus in Spanje gepland

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een trading cursus gepland. Deze keer geen driedaagse cursus maar een vijfdaagse cursus in Torre del Mar, vlakbij Malaga. Door de extra twee dagen kan de nieuwe kennis middels live voorbeelden nog beter in de praktijk worden gebracht en zal het leereffect een stuk hoger zijn.

Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2015/01/5-daagse-trading-cursus-in-spanje/

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2980, tweede steun 2920, eerste weerstand 3200, tweede weerstand 3280;

Dax future: eerste steun 9600, tweede steun 9400, eerste weerstand 9950, tweede weerstand 10100;

Bund future: eerste steun 156.00, tweede steun 154.40, eerste weerstand 157.40 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.