Dax dagchart

Dax dagchart

Tijdens mijn vakantie is er aardig wat gebeurd. Uiteraard is dat zo. Zit je voor het scherm, dan gebeurt er niets, ben je weg, dan komt de volatiliteit terug en kun je maar mondjesmaat met de telefoon een trade doen. Nu is dat ook niet de bedoeling van een vakantie, maar toch.

Laten we maar meteen beginnen met de Dax future chart op dagbasis. Ik zou zeggen: topvorming is duidelijk zichtbaar. Van groot belang daarbij is dat we de eerste keer sinds lange tijd meemaken dat er een dagcyclus voorkomt met bearish translation. Ik heb op 17 april een dagcyclusbodem staan die na zeven dagen wordt gebroken. Nu weet ik van commentaren van andere traders dat je dit ook anders kunt zien, namelijk een dagcyclusbodem op 26 maart en de volgende pas op 6 mei. Dat zou betekenen dat dit een lange cyclus is van 26 dagen in plaats van twee korte van 13 dagen. Echter, ook in dat geval zou de top dan liggen op de 10e bar en ook dat is bearish translation. Maakt dus per saldo niet zo heel veel uit. Van belang is dat we zien dat de koers nu in een soort dalend trendkanaal is terechtgekomen en dat er op de korte termijn een belangrijk niveau op 11750 ligt. Zolang de koers daar onder blijft, zie ik het korte termijn chartbeeld als bearish.

Overigens moeten we niet de week- en de maandchart vergeten. In de weekchartis het goed mogelijk dat we inmiddels al een weekcycusbodem gezien hebben op 6 mei. Dit zou dan maandbasis de mid cycle low kunnen zijn. Met andere woorden, een stijging tot de vorige top of zelfs hoger is nog steeds mogelijk. We mogen dus niet zomaar ervan uitgaan dat we nu alleen nog maar lager gaan. Daarom is het van belang de situatie vanaf de kortere time frames te bekijken en te reageren als een cyclus left of right translation laat zien. Zolang dus onder 11750 is de situatie nog bearish, maar erboven verandert de zaak.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Wat te denken van de Bund? Een hele forse neerwaartse beweging, die aardig onverwacht uit het hoekje kwam. Niet de daling op zich, want middels kortere time frame charts kon je als trader daar prima op inspelen,  maar wel de mate van daling was onverwacht. Het geeft wellicht aan wat we voor de toekomst mogen verwachten, namelijk een beduidend hogere volatiliteit dan voorheen, waarin de Bund dagelijks een bandbreedte laat zien van 100 basispunten en meer. Voor traders zeer interessant, wel met grotere stops.

Natuurlijk is de korte opwaartse trend nu gebroken en neerwaarts. De chart moet nu even als het ware ‘gereset’ worden, omdat we na een dergelijke forse daling nieuwe referentieniveaus nodig hebben. Dat vergt even wat tijd en daarom kijk ik met name naar de kortere time frames voor trades. Wel wil ik nog even naar de maandchart kijken, omdat het beeld daarin interessant is.

Bund future maandchart

Bund future maandchart

Het lijkt er op dat de dalende fase van de huidige maandcyclus nog niet ten einde is. De double stochastics indicator heeft nog geen niveau bereikt waar je ervan uit zou gaan dat de bodem gezet is. Met andere woorden, in de komende weken is het goed mogelijk dat we nog koersniveaus zien onder 150, wellicht ergens tussen 140 en 145, waarmee de situatie van een koers die dik boven de MA banden ligt aardig geneutraliseerd gaat worden.

Goud weekchart

Goud weekchart

Als laatste wil ik nog naar de weekchart van Goud kijken. Het lijkt er op dat we toch wat meer bodemvorming zien. Na een eerste opleving vanaf de test van de steunzone rond $1150 zien we de afgelopen twee weken een hernieuwde opleving van de Goudprijs. De mid cycle low van de weekcyclus is gezet en het lijkt er op dat we een herstelpotentieel hebben tot ergens rond $1280-1300. Natuurlijk zijn die allemaal nog corrigerende bewegingen als we die vergelijken met de daling vanaf $1950, maar toch, je moet ergens beginnen. Voor traders is het zaak deze herstelbewegingen altijd te traden vanaf de kortere time frames. Immers, de trend is nog neerwaarts, en middels de kortere time frames kun je als eerste zien of er een verandering van het herstel plaatsvindt en zijn ook de stops kleiner. Ik benader Goud dus op de kortere termijn nog vanaf de longkant, waarbij ik er duidelijk bij zeg dat een dergelijke positie ook kan draaien als we in de kortere time frames left translation cycli zien.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3450, tweede steun 3350, eerste weerstand 3615, tweede weerstand 3700;

Dax future: eerste steun 11215, tweede steun 10600, eerste weerstand 11750, tweede weerstand 12250;

Bund future: eerste steun 152.00, tweede steun 150.50, eerste weerstand 155.00 tweede weerstand 156.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.