Dax future dagchart

Vandaag een korte update over Dax en Bund. Beide markten hebben twee sterke dagen achter de rug en hogere koersen liggen hier in het verschiet.

We zien in de dagchart van de Dax future dat er ergens in de laatste dagen een cyclusbodem is gezet. Ik zeg ‘ergens’ omdat we niet duidelijk de cyclusbodem kunnen zien. Daarvoor was de correctie (in tijd) te mild. Als ik overigens naar de S&P index kijk in de VS, dan is daar 5 dagen geleden een nieuwe cyclusbodem gezet. Dat houden we dan voor het gemak ook maar aan voor de Dax.

Een verdere koersstijging tot ergens rond 9300 zou best mogelijk kunnen zijn. Ik heb diverse Fibo projecties lopen, waarbij er rond 9171 een eerste projectie staat (daar staan we nu) en rond 9357 de tweede. Zolang we boven 8970 blijven is de opwaartse trend gewoon intact. De cyclusindicatoren geven aan dat de Dax qua tijd en prijs nog opwaartse potentie heeft, al vind ik dat deze opwaartse trend al best ver is doorgeschoten. Echter, trends kunnen soms erg lang duren en het domste wat men kan doen is speculeren op een top en short gaan omdat “het al zo hoog staat”.

Bund future dagchart
Bund future dagchart

In de Bund zien we het verwachtte vervolg van de opwaartse trend. De vorige cyclus zette de bodem keurig in de steunzone en op de opwaartse MA banden. Het ligt dus voor de hand dat deze trend wordt vervolgd en dat we een koersstijging tot boven de vorige top krijgen. Onder 140.40 wordt dit positieve scenario teniet gedaan, dus dat is onze stop als we swing posities aanhouden.

Ik heb in de chart diverse Fibonacci projecties gemaakt, zowel qua prijs en tijd. Ik neem daarvoor de beweging van een vorige low tot een high en projecteer deze vervolgens vanaf de low (de cyclusbodem) om te zien waar mogelijke projectiedoelen (=koersdoelen) liggen. Daarbij hanteer ik meestal projecties van 1, 1.272 en 1.618). Dat doe ik met meerdere golven en dan kijk ik waar er clusters samen komen. We zien twee clusters en wel tussen 144-144.09 en 146.18-146.35. De tweede is erg ver weg, maar de eerste lijkt best een waarschijnlijk scenario te zijn. Qua tijd meet ik een opwaartse beweging en projecteer deze beweging dan weer vanaf een nieuwe cyclusbodem. Dan kom ik uit in de zone 27 november tot 4 december als een mogelijke top. Dat is nog geen mooie cluster, zodat ik hier in de komende dagen middels intraday swings nog tot een betere afstemming kan komen. Maar zolang de opwaartse trend dus opwaarts blijft, is het verstandig nog niet te vroeg winst te nemen, omdat een koersdoel rond 144 best mogelijk is. Dat betekent dat ik de stops ondertussen wel blijf opschuiven en op delen van de positie winst neem (money management is de sleutel tot succes), maar een ander deel van de positie wordt getraild totdat het koersdoel wordt gehaald. Vanaf dat niveau wordt de stop dan een stuk strakker aangetrokken.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2945, eerste weerstand 3100, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8960, tweede steun 8870, eerste weerstand 9200, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 141.50 tweede weerstand 142.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.