DAX

Trading dag update 15 oktober 2015

Zo her en der lees ik alweer de verhalen over de traditionele eindejaarsrally. Altijd leuk om te lezen, echter zelden conform de werkelijkheid. Het is een beetje als de winters van vroeger waar we altijd sneeuw hadden. Met andere woorden, de traditionele eindejaarsrally bestaat als zodanig niet meer.

Mijn visie ten aanzien van de langere termijn van de Dax is bekend, die heb ik uitgebreid vorige week beschreven. Laten we daarom de focus leggen op de kortere visie, namelijk dat de Dax in eerste instantie naar de 10300-500 stijgt.

In de dagchart zien we dat er in de huidige cyclus, die thans bar #12 telt, een top rond 10200 is gezet. Wie snel naar de chart kijkt ziet een dalende trend en een voorlopige top tegen de dalende MA banden. Duidelijk verhaal, de top is gezet en de koers moet lager. Of toch niet? Als we nar de telling kijken dan ligt het voor de hand dat we nu eerst de mid cycle low van de dagcyclus krijgen. Een opleving dus die mogelijk dus nog een hogere top oplevert. Op zich is dat geen vreemd uitgangspunt. Immers, het begin van deze dagcyclus is zeer bullish geweest en de correctie tot nu toe is slechts beperkt tot twee dagen.

We checken onze aanname even door naar de 480-minuten chart te kijken, die de halve cyclus meet.

Dax future 480' chart

Dax future 480′ chart

In deze chart zien we dat de 480′ cyclus inderdaad een bodem gezet lijkt te hebben. Wij hebben van deze aanname nog geen bevestiging, deze volgt pas bij een stijging van de koers boven de high van de afgelopen twee bars, rond 10040. Hierna is een nieuwe impuls mogelijke tot boven de vorige top, waarbij als eerste referentie het niveau rond 10350 in zicht komt. Met andere woorden, tenzij de koers snel onder 9880 daalt (de aangenomen cyclusbodem) is het plaatje voor de komende dagen redelijk bullish.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

In de weekchart van de Bund zagen we eind vorige week een soort two bar reversal, waaruit afgeleid kon worden dat hier mogelijk de top van de lopende weekcyclus gezet is. Qua telling is dat ook zeker geen vreemde aanname. Deze week echter verloopt allesbehalve bearish, waardoor we op dit moment (let op, de weekcandle is nog niet af) weer een bullish bar zien en het topscenario weer minder waarschijnlijk is. Dit is ook de reden, zie mijn blog van vorige week, dat we een top down analyse maken, doch bottom up traden. Met andere woorden, een visie of scenario moet bevestigd worden door de kortere cycli.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart zien we dit beeld terug. Er is namelijk een nieuwe dagcyclusbodem gezet en deze volgde na een correctie van slechts drie dagen. Dat is dus een bullish beeld (right translation) en het ligt dan zeker voor de hand dat we snel een hogere top zien. Tenzij we natuurlijk nu snel een daling onder 155,5 zien, waardoor er een breuk van de cyclusbodem ontstaat en dus left translation. Maar dat is dus het alternatieve scenario.

Goud weekchart

Goud weekchart

Vooralsnog speelt het Goud met traders die al te bearish zijn ingesteld. Neerwaartse speldenprikken worden snel weer ongedaan gemaakt en laten uitgestopte posities achter. Kijken we naar de weekchart dan zien we dat we in de afgelopen 18 maanden herhaaldelijk boven de dalende MA banden zijn uitgebroken, waarbij de uitbraak ergens tussen $30-50 bedroeg. Als we een dergelijke uitschieter hanteren, dan zou een weekcyclustop ergens tussen hier en $1240 gezet kunnen worden. Ik durf hier echter zonder bevestiging vanuit de lagere time frames niet short op te gaan.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart tellen we thans bar #10 en ook hier ziet het beeld er bullish uit. De koers stijgt nu wel even uit boven de dalende MA200 en we weten van eerdere keren dat een dergelijke uitbraak niet lang heeft geduurd. Dat past dan wel in het scenario dat we nu moeten afdalen tot de mid cycle low van de dagcyclus. Dit niveau zou ergens rond $1155-65 kunnen liggen, de voorgaande koerstoppen, die nu als potentiële steunzone fungeren.

Cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3165, tweede steun 3000, eerste weerstand 3265, tweede weerstand 3300;

Dax future: eerste steun 9880, tweede steun 9300, eerste weerstand 10200, tweede weerstand 10400;

Bund future: eerste steun 155.75, tweede steun 155.00, eerste weerstand 157.20 tweede weerstand 158.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.