Trading dag update 16 april 2014

Dax future dagchart

We zien ‘vreemde’  bewegingen op de beurzen. De toenemende spanningen in de Oekraïne zorgen ervoor dat de beurzen onder druk staan. Met name de Dax heeft daar last van, aangezien Duitsland weer de grootste exporteur naar Rusland is. Gisteren leek het in de avond even tot een versnelling te komen, toen de beurzen in de VS na een hogere opening opeens hard in koers daalden.

Maar, Amerikanen zouden Amerikanen niet zijn als er niet ergens toch nog iets positief kan worden gezien en zo zagen we uiteindelijk hogere slotstanden. Ook de Dax herstelde en noteert alweer 200 boven de low van gisteren avond.

Om een en ander in perspectief te brengen: de daling van de koersen van de afgelopen dagen pst keurig in de laatste fase van de lopende dagcyclus, hetgeen eens te meer aantoont dat de laatste fase van een cyclus inderdaad de meest bearish fase is. De vraag is nu natuurlijk legitiem of wij gisteren een dagcyclusbodem gezien hebben. Eerder leek het er al op dat de bodem mogelijk al op maandag was gezet, nadat de beurzen na een zwakkere opening een positief slot wisten uit te persen.

Als we naar de indicatoren kijken, dan lijkt het mij aannemelijk dat we heel dicht bij een bodem zitten. Kijken we naar de ‘price action’  dan zien we gisteren in de meeste beurzen (Dax is wat dat betreft een uitzondering) een duidelijke omkeerdag. Sommige beurzen kwamen gisteren niet eens meer onder de low van maandag, zodat mijn inschatting is dat we inderdaad de cyclusbodem van de dagcyclus gezet hebben.

We zien op de wat langere termijn duidelijke signalen van topvorming. Sommige beurzen hebben net nieuwe highs gezet maar vielen daar meteen weer onder, andere beurzen waren niet in staat om de toppen aan te scherpen. Per saldo zien we dus enige consolidatie op hoog niveau en als we de vierjarige cyclus er bij halen, dan zou ik zeggen, dat we met serieuze topvorming bezig zijn. Echter, totdat de goede steunniveaus worden gebroken (voor de Dax 9000) geldt dat we de onderliggende trend het voordeel van de twijfel moeten geven. De nieuwe dagcyclus zal ons vast en zeker enig uitsluitsel geven. Als we nu al vrij snel een top zien, dan is dat een signaal dat we in de lagere time frames dus cycli zien met een bearish karakter en dat duidt erop dat de vierjarige cyclus nu echt in de laatste en dus meest bearish fase is beland.

Het is dus even afwachten waar de top komt te liggen van de nieuwe cyclus. Ik zou zelf opteren voor een redelijk vroege top, maar uiteraard laat ik de markt daarover oordelen.

Bund future 420 min chart

Bund future 420 min chart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Bund op 420 min basis zien we waar het geld naartoe gaat de laatste tijd, namelijk in laag renderende Duitse staatsobligaties. Een ‘flight to safety’? Weet de obligatiemarkt meer dan de aandelenmarkt? In elk geval levert deze trend genoeg kansen op voor traders, omdat de opwaartse en neerwaartse swings groot genoeg zijn om succesvol posities in te nemen. Daar waar ik de groene pijl heb gezet lijkt gisteren de nieuwe 420 min cyclusbodem gezet te zijn. Met andere woorden, een bodem na een correctie van twee bars, dus een voorgaande bullish cyclus, die snel door nieuwe highs werd gevolgd. Als we naar de oplopende weerstandslijn kijken, dan zou de Bund nog richting 145 en iets hoger kunnen. In elk geval geen markt om te shorten ‘omdat ie al zo hoog staat’.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3020, tweede steun 2940, eerste weerstand 3100, tweede weerstand 3180;

Dax future: eerste steun 9100, tweede steun 8950, eerste weerstand 9400, tweede weerstand 9750;

Bund future: eerste steun 143.50, tweede steun 142.00, eerste weerstand 144.70 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.