Trading dag update 16 augustus 2013

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Gisteren lieten de markten even zien dat de koersen ook kunnen dalen. Daar kon netjes van worden geprofiteerd in de Dax (AEX, Eurostoxx) en de Bund, aangezien er in de ochtend al setups waren. Voor de rest was het dan de trade uitzitten en stapsgewijs afbouwen.

Opvallend was ook het volgende: ik twitterde rond 16.00 uur het volgende: “Grootste shorts voor vandaag gesloten, iets de nacht over. Er zijn nog teveel bulls in de markt, dus herstel ligt altijd op de loer.” Nee, ik had geen voorkennis, want kort daarna steeg de Dax binnen 90 minuten met 80 punten. Dit betekent twee dingen. Ten eerste, er zijn inderdaad nog heel veel mensen in de markt die voorgeprogrammeerd zijn om op elke vorm van zwakte te kopen.

Zolang het werkt, werkt het, dus daar heb ik verder ook geen oordeel over. Maar dat betekent natuurlijk dat de markt na de hele dag gedaald te zijn zomaar alle of een flink deel van de verliezen kan goedmaken in een heel kort tijdbestek.

Ten tweede, de ontwikkeling van gisteren toont eens te meer aan hoe belangrijk money management is. Mijn koersdoel van deze daling lag rond 8240, zeg maar de onderkant van de afgelopen twee weken. Dat zou nog steeds kunnen, maar je gaat in de tussentijd natuurlijk niet alle winsten weer inleveren, alleen om wellicht helemaal aan het einde gelijk te krijgen.

Daarom heb ik mijn shortposities van gisteren weer opgedeeld in diverse koersdoelen en de rest getraild. Uiteindelijk ging ik neutraal de nacht over omdat de resterende positie door de stijging (wel nog met winst) werd uitgestopt.

Hierdoor kon ik de dag met een mooie winst afsluiten, maar je moet er niet aan denken dat je koppig blijft vasthouden aan een koersdoel dat wellicht nooit wordt gehaald…Daarom visie is leuk en aardig, koersdoelen ook, maar blijf wel even praktisch nadenken, want het enige dat bij trading geldt is de GEREALISEERDE winst, niet de papieren winst die je tussentijds had of het feit dat jet het zo goed hebt zien aankomen. Dat telt niet.

In de Dax zien we dat de dagcyclus waarschijnlijk zijn top gezet heeft en in de komende dagen zou er in feite nog meer neerwaartse druk moeten komen totdat de cyclusbodem een feit is. Belangrijke steun ligt er rond 8240-8200.

Bund dagchart

De Bund heeft volgens verwachting de steun op 140 getest en kan eventueel iets opveren. Een cyclusbodem qua tijd kunnen, maar longposities zijn gezien het trendbeeld volledig uit den boze. Volgende week zal ik de Bund vanuit de langere time frames analyseren.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2825, tweede steun 2750, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8220, tweede steun 8100, eerste weerstand 8465, tweede weerstand 8540;

Bund future: eerste steun 140.00, tweede steun 140.00, eerste weerstand 142.00 tweede weerstand 142.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.