Trading dag update 16 december 2013

Dax future dagchart

Waar blijft toch die eindejaarsrally waar menig analist het zo stellig over heeft? Steevast zie je in december uitspraken van bekende en minder bekende analisten die ervan uitgaan dat de beurzen aan een kerstrally of eindejaarsrally beginnen. December blijkt statistisch gezien de maand waar het sentiment het meest positief is, maar dit uit zich niet in significant positieve koersbewegingen. In december worden er net zoveel toppen gezet als in andere maanden, dus is er wat dat betreft helemaal geen reden om al te positief te worden.

We zien nu dat de beurzen de laatste twee weken al een flinke veer gelaten hebben zodat het maar zeer de vraag is of we nog nieuwe toppen neerzetten. In het vorige commentaar gaf ik aan dat de trend opwaarts is en shorts uit den boze zijn, tenzij we intraday de nodige setups zien. Die kwamen er dan ook zodat alerte traders al een ritje naar beneden hebben kunnen volgen. Ik gaf ook aan dat de Dax boven 9250  aan opwaarts momentum kon winnen en exact op dat niveau werd de top gezet van de laatste dagen. Toeval of niet, de trend is nog wel opwaarts, maar is wel aan het verzwakken. We zien over het algemeen dat topvorming nogal wat tijd nodig heeft. Meestal zie je even een daling onder de MA banden en dan toch weer een poging om te herstellen waardoor de koers weer boven de lange banden uitkomt en dan wellicht tegen de dalende korte MA banden afketst. Met andere woorden, swingtraders hoeven nu niet meteen bezorgd te zijn dat zij een eventuele short al gemist hebben, want de markt geeft meestal wel een tweede kans.

Als ik naar de dagchart kijk, dan lijkt het aannemelijk te veronderstellen dat de dagcyclus thans 8ste dag noteert en al een vroege top heeft gezet. Wat mij niet bevalt aan dit plaatje is dat de lange Double Stochastic niet echt is opgeveerd, zodat we niet met zekerheid kunnen zeggen of dit wel een cyclusbodem was of dat we nu met enige vertraging er eentje zien. Aan de andere kant, de S&P geeft wel een duidelijk beeld en als dit echt een top wordt, dan zullen we in een herstelpoging zien dat de koers rond de korte dalende MA banden afketst.
Bund 420 min chart
Bund 420 min chart

In de 420 min chart van de Bund future zien we dalende MA banden en een koers die nu dicht tegen de horizontale weerstand aan zit. Tevens lijkt de Double Stochastic te toppen. Kortom, een setup om voor de komende dagen short te gaan. De trigger halen we uit de intraday chart, bijv. een kwartierchart. Als de koers inderdaad hier de top van de lopende dagcyclus neerzet, dan is het logisch te veronderstellen dat de Bund in de komende dagen onder de vorige low van 139.50 daalt. Interessante situatie dus.

Crude oil weekchart
Crude oil weekchart

In de weekchart van Crude oil futures zien we dat de koers duidelijk een weekcyclusbodem gezet heeft, maar nu reeds weerstand lijkt te ondervinden rond de gemarkeerde zone, tevens MA banden. Het zou kunnen dat we hier alweer de top van de lopende weekcyclus meemaken, maar die conclusie kunnen we op dit moment nog niet trekken. De indicatoren zijn nog niet neerwaarts gedraaid en ook in de dagchart zien we nog geen overtuigende signalen, zoals bijv. left translation. Ik wacht hier even met shorts.

Goud dagchart
Goud dagchart

Goud lijkt nog steeds op weg naar nieuwe lows. Zolang de koers niet boven de gemarkeerde weerstandzone uitbreekt zie ik een test van de steunzone iets onder $1200 . Ik zit short met de stop boven de top van de huidige dagcyclus.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2910, tweede steun 2880, eerste weerstand 3000, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 8975, tweede steun 8790, eerste weerstand 9250, tweede weerstand 9450;

Bund future: eerste steun 139.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 140.80 tweede weerstand 142.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.