Ik wil vandaag stilstaan bij een langetermijn analyse van de Dax en de S&P, zoals ik dat ook al vorige week had aangekondigd. Dat de beurzen in een opwaartse trend zitten hoeft geen enkel betoog, want daarvoor hoeven we alleen maar naar de diverse charts te kijken.

Wat mij opvalt is dat haast iedereen enorm bullish is. Analisten, banken, bepaalde ‘goeroes’, iedereen beweert dat 2014 wederom een topjaar voor aandelen wordt. Jullie weten, als iedereen hetzelfde denkt dan is een top of bodem nabij. Immers, iedereen die nu positief is, die heeft al een positie in de markt. Ergo, hij of zij kan niet bijkopen, zodat van deze kant de koopinteresse wegvalt. Koersen kunnen allen stijgen als mensen bereid zijn hogere prijzen te betalen, maar als deze groep steeds kleiner wordt (omdat iedereen al ‘fully loaded’ is) dan wordt het draagvlak steeds kleiner om de stijging voort te zetten.

Er zit nog een tweede aspect hieraan. Stel dat de koersen dalen, dan kunnen marktpartijen die volledig belegd zijn, niet bijkopen. Zij hebben immers geen cash meer. Dat betekent dat een koersdaling van enige omvang niet structureel kan worden opgevangen door kopers met een langetermijn horizon, dus kopers die de markt echt kunnen steunen.

Bekijk even onderstaande chart. Dit is een chart van Ameriaanse beursadviseurs, waarbij wekelijks wordt gemeten hoeveel procent ervan bullish, bearish of neutraal is. Dit soort sentimentsindicatoren moeten we contrair bekijken. Met andere woorden, hoge waarden, die duiden op een overtuigende bullish mening, zijn daadwerkelijk bearish, omdat op de toppen en bodems de adviseurs feitelijk fout zitten. Men trekt de voorafgaande koersontwikkelingen lineair door (zoals vrijwel alle analisten dat ook doen). In de chart zien we dat extreem bullish waarden een top markeren en extreem bearish waarden een bodem. We zitten thans op een niveau dat vergelijkbaar is met het niveau vlak voor de crisis die in 2007 begon.

 

S&P 500 Index kwartaalkoersen
S&P 500 Index kwartaalkoersen

In de volgende chart zien we de S&P 500 Index op kwartaalbasis. Zoals jullie weten volg ik de 4-jaars cyclus in de aandelenmarkten. Deze cyclus laat gemiddeld om de 4 jaar een belangrijke bodem zien, die volgt op een koersdaling vanaf de top van minimaal 20 procent. Zoals we dat reeds gewend zijn van cycli, is niet elke cyclus even lang of kort. Er zijn kortere cycli, die rond 3,5 jaar duren, maar ook langere cycli, die wel tot 6 jaar duren. De vorige bodem dateert van begin 2009. Dat is nu dus bijna 5 jaar geleden en de markten noteren topwaarden. We hebben dus met een lange cyclus te maken, tenzij we ergens een bodem gemist hebben. Dat geloof ik echter niet, omdat we vanaf september 2011 geen grotere correctie (groter dan 12 procent) hebben gehad. We zitten derhalve volgens mij nog in dezelfde cyclus, die dit jaar zou moeten bodemen.

Als we uitgaan van een gemiddelde cycluslengte van 17 kwartalen (komt neer op 4,25 jaar) en we kijken naar de huidige cyclus, dan noteren we nu het 21e kwartaal. De vorige cyclus was ook een langere met 25 kwartalen. Je zou dus kunnen stellen dat deze cyclus nog maximaal een jaar kan duren en we dan per saldo het grootste deel van de resterende looptijd moeten dalen in koers, tenzij we aan het begin staan van een soort hogere supercyclus, waarvan het begin het meest bullish is en we derhalve maar een korte en matige correctie krijgen, gevolgd door nog hogere koersen. Dat is echter nogal een extreem scenario, dat we maar niet als standaard uitgangspunt moeten nemen.

Het komt er dus op neer als we naar de kwartaalchart kijken, dat de huidige cyclus langer is dan gemiddeld en we per saldo al bijna 5 jaren achter elkaar stijgen, hetgeen vrij extreem is. Met andere woorden, de verhouding tussen het potentiële rendement en het risico lijkt mij niet meer in balans. Het lastige hiervan is dat we nu het risico gevoelsmatig niet goed kunnen inschatten, omdat we een gevoel hebben dat er geen risico is. Immers, de markten stijgen alleen maar, iedereen beweert dat het ook in 2014 goed blijft gaan, dus over welk risico praten we dan? Een hachelijke zaak, het gevoelsmatige risico is namelijk altijd invers gerelateerd aan het werkelijk (niet zichtbare) risico.

S&P 500 Index maandchart
S&P 500 Index maandchart

De volgende chart is die van de S&P 500 Index op maandbasis. Normaal gesproken zou een 4-jaars cyclus bestaan uit drie afgeronde maandcycli, die elk uit gemiddeld 17-18 maanden bestaan (dat blijkt de gemiddelde lengte van een maandcyclus). In de chart zien we dat we al met de vierde maandcyclus bezig zijn. Deze noteert nu de 14e maand. Als we dus ervan uitgaan dat we in de komende twee tot drie kwartalen de 4-jaars cyclus afronden, dan betekent dit dat deze lopende cyclus nog 6 tot 9 maanden duurt. Wat we nodig hebben is een soort toppatroon ter herkenning. Dat kan een bearish candle zijn of een neutrale candle (een soort doji). We willen op de een of andere manier via price action zien dat de kopers te zwak zijn om de koersstijging te kunnen dragen. Kijk eens naar de toppen in 2010 en 2011 en jullie zien wat ik bedoel. Tot die tijd heeft het geen zin om op een koersomkeer te speculeren. We moeten wachten op een signaal, we moeten een referentiepunt hebben.

In de chart heb ik ook het 1.276 Fibonacci extension niveau gemarkeerd van de stijging van de bodem van 2009 tot de top van 2011, geprojecteerd vanaf de bodem van 2011. We komen dan uit op 1968. Ik zie dit als een richtlijn, de S&P zou dus nog een procent of vier tot vijf kunnen oplopen. Voor de AEX zou dat bijvoorbeeld een koersdoel van 425-430 kunnen betekenen.

Als laatste chart kijk ik nog even naar de Dax.

Dax future maandchart
Dax future maandchart

Opvallend in de Dax is dat de vorige maandcyclusbodem lastig te zien is en qua tijd niet synchroon loopt met de S&P. Maar verder zien we ook hier een thans vierde maandcyclus. Belangrijke steun treffen we in de bandbreedte 7600-8150 aan. Het 1.276 Fibo extension niveau ligt hier op 10095, hetgeen zo’n 3,5 procent hoger ligt dan het huidige niveau. Op zich een aardig getal, even boven de 10.000 punten, iedereen gaat helemaal uit zijn dak en vervolgens zijn er geen kopers meer over.

Ook hier moeten we wachten op een price action signaal, te beginnen met een neutrale of bearish candle. Het gevaar bestaat altijd dat dit meteen een joekel van een bar wordt, maar als we terugkijken in de tijd dan valt dit wel mee. Toppen duren vaak langer, omdat er altijd mensen zijn die in een eerste daling kopen en de markt (tijdelijk) steunen. Uiteraard bedienen we ons ook van week- en dagcharts, maar het spreekt voor zich dat een signaal in een maandchart overtuigender is.

Conclusie: dit is geen recept om een gerecht volgens een pakje te bereiden. Sommige ingrediënten ontbreken en we moeten we enige vorm van improvisatie toepassen. Maar, de basis is dat elke voorafgaande cyclus een minimale daling van 20 procent heeft laten zien en dat we qua lengte van de cyclus al dik in de rode zone zitten. Ik zou dus zelf verwachten dat we na een laatste koersprikker van een paar procent hoger uiteindelijk corrigeren om dan ergens in de (late) zomermaanden de bodem te zetten. Of deze bodem dan 20 procent of 50 procent lager is, dat weet ik niet. Maar dat is ook niet zo van belang om het nu al te weten, omdat we namelijk genoeg instrumenten hebben om een bodem redelijk op tijd te herkennen.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.