Dax future 420 min chart

Na een weekje vakantie weer terug achter de schermen. De beurzen zijn nog steeds in de greep van marktmanipulatie 2.0. nadat Bernanke de markten even liet schrikken, werken de sussende woorden dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen als een wondermiddel en zijn de meeste indices hun topniveaus alweer genaderd.

Alhoewel je goed kunt zien waar de pijn nu zit, omdat bijvoorbeeld de index van Spanje dik onder zijn top van dit jaar noteert.

Ik zal in mijn column van aanstaande vrijdag nog nader ingaan op het uitschakelen van de vrije marktwerking zoals de centrale banken dat doen. Voor nu echter een kort rondje langs Dax, Bund en Crude oil.

In de Dax future chart op 420 minutenbasis zien we duidelijk dat de tweede cyclus met topvorming bezig is. Een volledige cyclus bestaat zoals inmiddels bekend uit meestal twee afgeronde cycli op 420 min basis, dus mogen we veronderstellen dat we ook met de top van de huidige dagcyclus bezig zijn.

Deze dagcyclus is erg bullish geweest, dus een grote correctie verwacht ik niet. Ergens een terugval tot rond 8000 zou een interessant instappunt voor longposities kunnen opleveren, indien de markt rond dat niveau de bodem neerzet.

Bund future dagchart
Bund future dagchart

In de chart van de Bund op dagbasis tellen we de 15e dag van de lopende cyclus. De Bund is volgens mij ook met het begin van een nieuwe weekcyclus bezig, dat verklaart de kracht van de huidige dagcyclus. Topvorming binnen de huidige dagcyclus lijkt rond dit tijdstip het meest logisch, gevolgd door een correctie tot rond 141,50-142.

Daar zijn dan mogelijk longposities interessant, uiteraard mits daar een cyclusbodem wordt gezet. Op de langere termijn ben ik beduidend meer bearish, maar langdurige shorts moeten weer vanuit de nieuwe weekcyclus volgen en die is vooralsnog bullish.

WTI Crude oil futures weekchart
WTI Crude oil futures weekchart

Tenslotte de weekchart van WTI crude oil futures. Met veel kracht brak de koers boven de trading range weerstand rond uit en heeft nu ook de dalende weerstandslijn rond 3 gebroken. Hoewel ik zelf schuine lijnen niet erg betrouwbaar vind, dus voor mij ligt het meest belangrijke referentiepunt (= steun) rond het eerste uitbraakpunt op $98.

Zolang we daar boven blijven, kan de koers in de komende maanden verder oplopen tot rond $120. Op de korte termijn staat een en ander aardig overbought en lijkt mij de verhouding kansen versus risico minder gunstig. Dus hier even ene pullback afwachten om long te gaan.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2600, tweede steun 2525, eerste weerstand 2715, tweede weerstand 2840;

Dax future: eerste steun 8000, tweede steun 7660, eerste weerstand 8300, tweede weerstand 8500;

Bund future: eerste steun 141.50, tweede steun 140.00, eerste weerstand 144.00 tweede weerstand 146.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.