DAX

Flinke bewegingen de laatste dagen, waar de daytrader weer genoeg kan verdienen voor de hele maand (tenzij hij tot de groep van 92% van de traders behoort die geld verliest). Swingtraders hebben het lastiger, omdat de bewegingen kort doch hevig zijn en je er dus erg kort op moet zitten.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We zien in de dagchart van de Dax future dat de eindfase van de dagcyclus dat is wat je van een dergelijke fase mag verwachten, namelijk het meest bearish. Dat het zo hard zou dalen had ik zelf niet verwacht. Immers, de Dax brak kort ervoor nog de weerstand rond 10120 en testte deze succesvol. Een nieuwe test van de zone 10350-10500 lag voor de hand, zoals ik destijds ook in de vlog had aangegeven. Op het moment echter dat de markt (na een test van de steun rond 10120) wederom druk zette op deze steun (dat was op 9 juni) hadden de alarmbellen moeten afgaan bij traders. Ik schreef zelf de vorige keer het volgende: “In de dagchart zien we dat de Dax tussen 10080 en 10120 steun ondervindt. Dit is een kritieke grens voor de komende dagen. Zolang we daarboven blijven, is het koersbeeld redelijk bullish. Eronder komt een hertest van de steunzone rond 9800 in beeld. De cyclustelling is wat lastig op dit moment, want niet geheel duidelijk. Ik zou zelf zeggen dat we de 22e dag tellen van de cyclus. Dat betekent dat de kans op een spoedige doorbraak van de 10500 niet erg groot is de komende dagen totdat we de dagcyclusbodem gezet hebben. Vooralsnog echter laat de Dax geen noemenswaardige zwakte zien, zodat ik de komende dagen even rustig kijk waar we bodemen.”

Goed, in elk geval was ik vorige week niet long gericht, gezien de verwachtte correctiefase en de inschatting dat de steun rond 10120 kritiek was, bleek correct te zijn. De eerste steun rond 9800 werd daarna snel gehaald, op dit moment testen we alweer de volgende kritieke grens rond 9430-60. Gezien de fase van de cyclus zou ik zeggen dat de kans groot is dat we hier een bodem zetten. De telling geeft dit aan en de indicatoren staan erg oversold. Uiteraard, zoals altijd, wacht even op een bevestiging in lagere time frames of op een solide groene candle.

De vraag is nu: hoe gaat het verder? De Dax is wezenlijk zwakker dan de US beurzen, waar de all time highs wederom worden getest.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart zien we nu waar ik in de vlog van vorige en deze week al op wees, maar wat vooralsnog het alternatieve scenario was: het gevaar dat de vermeende weekcyclusbodem slechts een tijdelijk fenomeen is, gevolgd door een laatste beweging naar beneden. Ik heb eenzelfde situatie van mei vorig jaar in de chart gemarkeerd middels de circle. Ook toen zagen we een draai in de indicatoren, gevolgd door een laatste beweging naar rond 10700. Ik geef dit altijd als tip mee aan traders: vertrouw niet blind op de indicatoren. Kijk even terug naar situaties die vergelijkbaar zijn met nu om te beseffen dat er meer alternatieven zijn. Met andere woorden, sta open voor de mogelijkheid dat alles kan, ook al lijkt het soms heel duidelijk in een bepaalde richting te zijn. Daarvoor hanteren we juist de combinatie van top down en bottom up analyse. De top down analyse kijkt naar het grotere plaatje en komt dan tot een voorkeurscenario alsmede een alternatief scenario.

Bottom up echter kijken we vanuit de lagere time frames (dus bijvoorbeeld de uurchart) om dat onderzoeken welk scenario de markt daadwerkelijk volgt, zodat we op tijd kunnen ingrijpen als blijkt dat de eerste visie door de markt wordt verworpen. Zoals bijvoorbeeld kijken naar de kritieke steun rond 10120. Zolang de koers daarboven bleef, was er niets aan de hand. De daling eronder echter zette de seinen op rood en dan moeten we draaien. Op die manier kunnen we geen grote fouten maken. Let op: het feit dat een bepaald scenario niet uitkomt is geen fout van de trader, het is gewoon zoals de markt werkt, dus een bepaalde onvoorspelbaarheid ervan. De fout die traders maken is vervolgens om niet hun eerdere acties te corrigeren als blijkt dat zij dat moeten doen. Hier ligt een cruciaal verschil. Beginnende traders kijken vooral of ze goed zitten of fout. Fout zitten betekent het fout te hebben gezien,  maar dat hoeft dus allerminst zo te zijn. Fout zitten en fout blijven, dat is de echte fout!

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 9450, tweede steun 9150, eerste weerstand 9770, tweede weerstand 10120;

Bund future: eerste steun 164.70, tweede steun 163.50, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.