Trading dag update 17 december 2012

Dax future dagchart

We naderen met rasse schreden het einde van 2012. Een opmerkelijk jaar vind ik zelf, omdat als je naar de koersniveaus van de diverse beurzen kijkt niet kunt zien dat de economie in een slop zit en we de ergste crisis in Europa hebben gehad sinds de invoering van de Euro.

De vraag is hier natuurlijk of de beurs een betere toekomst heeft verdisconteerd (met andere woorden, de economie dient dan vanaf nu weer aan te trekken) of dat er sprake is van een loskoppeling van realiteit en beurs en dat de koersen in 2013 alsnog dat weerspiegelen waar veel mensen mee te maken hebben: een oplopende werkloosheid, dalende koopkracht, krappere winstmarges etc.

2012 laat in elk geval zien dat de beurs altijd gelijk heeft. Immers, wie op basis van de visie op de economische groei (dat wil zeggen het uitblijven ervan) begin dit jaar had aangenomen dat de beurs zou zakken en daar flink op speculeerde, die komt van een hele koude kermis thuis. Ook mijn bearish scenario is tot nu toe niet uitgekomen in de mate waarin ik dat had verwacht. In de VS zagen we wel een deel ervan uitkomen, maar de Europese indices onttrokken zich geheel en al aan die correctie.

Toch ben ik nog steeds van mening dat de vierjaarscyclusbodem niet gezet is, maar dat is inmiddels bekend. Zolang echter belangrijke steunniveaus niet worden gebroken, is het zaak om naar boven te blijven kijken, waarbij uiteraard altijd gelet moet worden dat risico en rendement in een gezonde verhouding tot elkaar moeten staan.

In de dagchart van de Dax future zien we dat de Dax helemaal geen aanstalten maakt om te dalen. We noteren de 20e dag van de dagcyclus en ik zie geen topvorming die erop wijst dat we op weg gaan naar een nieuwe dagcyclusbodem. Het zal toch niet zo zijn dat de cyclusbodem twee handelsdagen terug al gezet is? Dat zou wel een erg minimale correctie geweest zijn. Alles kan in deze markt, maar op basis van de indicatoren mag je niet stellen dat we alweer in een nieuwe cyclus zitten.
Dax future 120 minutenchart

In de 120 minutenchart zien we hoe keurig de opwaartse trend loopt. Gewoon trailen met de lange MA banden, een kind kan de was doen. Als je er natuurlijk al in zit :) We zien ook dat onder 7560 topvorming wordt bevestigd. Zolang de koers boven deze steun blijft, dienen we rekening te houden met hogere toppen.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Afgelopen donderdag gaf ik inzake de Bund aan dat de dagcyclusbodem nog niet gezet was en de koers waarschijnlijk nog tot rond 144 zou dalen. We zijn daar al in de buurt maar nog niet helemaal.
Qua telling van de cycluslengte en indicatoren kan de cyclusbodem morgen al gezet worden, maar ik ga ervan uit dat de Bund toch nog een keer tot die lange MA banden daalt. Daar wacht ik dan in de lagere time frames een bodempatroon af om dan long te gaan. Dus even voor de goede orde: pas als het bodempatroon gezet is ga ik long. Er zijn helaas altijd mensen die niet goed kunnen lezen, dus een herhaling is soms gewenst :)
Goud future dagchart
Ik zit al wel een beetje short in het Goud. De koers is duidelijk afgeketst op de dalende MA banden en lijkt de komende dagen onder de steun rond $1685-1675 te zakken. Als dat gebeurt, dan zet ik wat shorts erbij, met een stop op $1730.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2620, tweede steun 2560, eerste weerstand 2645, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7560, tweede steun 7460, eerste weerstand 7650, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 144.80, tweede steun 143.80, eerste weerstand 145.60 tweede weerstand 146.20;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

2 antwoorden
 1. Aloys Scholl
  Aloys Scholl zegt:

  Hallo
  De momentele opwaartse trend, van der aandelen beurzen geeft hoop, dat we op een eenvoudige manier weer eens winst kunnen maken. Ik richt me via fondsen meer op Turkije en kleine landen Azië, zoals Thailand. Hiervoor houd ik ook een aantal indicatoren bij.

  Wat mij opvalt is, dat de Baltic Dry Index (BDI), een belangrijke indicator voor bulk scheepvaart, rapiede omlaag gaat (in vier weken -30%). Mijn vrees is, dat wij mogelijk ook een negative reactie van de aandelen beuzen hierop gaan hebben. Hoe zit dat met de BDI trend t.o.v. aandelen? Aloys Scholl

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.