Trading dag update 17 juli 2012

Dax future 420 minutenchart

Trading dag update 17 juli 2012. Gisteren was een nogal saaie trading dag, weinig beweging, veel heen en weer gejojo binnen een smalle bandbreedte. Uiteindelijk dreigden de koersen rond de namiddag even wat verder weg te zakken, maar ook dat zette niet door en prompt werd de beurs weer hoger gezet tot het hoogste niveau van afgelopen vrijdag (Dax future). Er zit weinig lijn in, koersbewegingen zijn zeer spastisch en dat zie ik vooral voor intraday bewegingen.

Zo sta je 30 punten lager in de Dax future en twee minuten later is die beweging weer ongedaan gemaakt. Er zijn veel, heel veel, valse uitbraken, waardoor het louter handelen op steun en weerstand tot een ultieme nachtmerrie is geworden. Ik doe dat zelf niet, maar ken diverse traders die zich vooral focussen op steun en weerstand en proberen op uitbraken te handelen.

Markt wanhopig op zoek naar hoop

Opvallend vind ik ook dat de markt wanhopig op zoek is naar hoop. Gisteren slechte cijfers uit de VS (retail sales). Het is toch wel erg duidelijk dat de economie daar niet zo hard groeit als eerder aangenomen en al helemaal niet zo hard dat de arbeidsmarkt significant verbetert. En dan te bedenken dat deze groei vooral uit de koker komt van de Fed die de economie vol heeft gepompt met gratis geld.

Toch zie je de beurzen niet dalen op dit nieuws. De hoop op een nieuwe ronde van stimuleringsmaatregelen (QE 3) is sterker dan het besef dat al die maatregelen niet voldoende gewerkt hebben. Alhoewel? Wat ik namelijk ook zie is dat de indices feitelijk hoog gehouden worden door enkele defensieve zwaargewichten, maar dat de breedte van de markt het laat afweten. Met name de kleinere en middelgrote fondsen liggen er technische gezien zwak bij en dit is een signaal dat er volgens mij aan de vooravond staan van een nieuwe forse koersdaling in de komende maanden.

Trading longposities op dit moment aan de orde van de dag

Echter, en dat is belangrijk om te begrijpen, een top wordt zelden heel snel gezet, maar heeft wat tijd nodig. Daarom is het nu gewoon nog te vroeg om in te zetten op die vermeende daling met grote shortposities. De markt moet eerst duidelijk laten zien dat de top gezet is. Op de korte termijn bevinden de aandelenindices zich allemaal in een stijgende trend, dus zijn longposities op dit moment aan de orde van de dag.

In de chart van de Dax future op 420 minutenbasis zien we dat de weerstandzone rond 6550-6600 is bereikt. Eens kijken in hoeverre de markt hier makkelijk doorheen breekt. Ik ga er toch vanuit dat de in de ochtend een ommekeer zien waarna er een correctie van minimaal enkele uren optreedt.

Dax future 60 minutenchart

In de kortere uurchart zien we dat de Dax future gisteren rond 6500 een belangrijk referentieniveau heeft gezet. Zolang we daarboven noteren zijn ook kortlopende shortposities uitermate risicovol omdat ze vol tegen de onderliggende trend ingaan.

Bund future 120 minutenchart

Terwijl de Dax en Co. aardig oplopen in koers zien we dat de Bund geenszins van plan is om te corrigeren. Blijkbaar blijft Duits papier als vluchthaven fungeren. Dat zien we ook bij de veilingen van kort Nederlands papier (negatieve yield). De mate van koersstijging neemt wel af (momentum), maar de trend in nog volop intact.

Bund future 60 minutenchart

In de uurchart is duidelijk dat pas onder 144.50 het positieve trendbeeld in gevaar komt en we vanaf dat moment de markt vanaf de shortkant kunnen bekijken. Ook hier is geduld dus een schone zaak, net zoals het wachten op een mooie zomer :)

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2220, tweede steun 2120, eerste weerstand 2265, tweede weerstand 2350;

Dax future: eerste steun 6500, tweede steun 6350, eerste weerstand 6600, tweede weerstand 6900;

Bund future: eerste steun 144.50, tweede steun 143, eerste weerstand 145.30, tweede weerstand -.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.