Laatste update:

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Trading dag update 17 september 2012. Een bekend gezegde op de beurs is dat de markt altijd gelijk heeft. Dat betekent zoveel als: het kan erg kostbaar zijn om tegen de markt in te gaan. Of zoals Keynes zei: “Markets can stay irrational longer than you can stay solvent”.

Ik vind dat de beurs volledig is ontkoppeld aan elke realiteitszin. Aandelenbeleggers zijn junks die aan het infuus van Bernanke en Draghi hangen. Dat zij beter kunnen afkicken wordt ver naar het onderbewustzijn verdrongen. De ‘rush’ van een nieuwe impuls (QE3 of opkopen Spaans papier) is sterker.

Je krijgt nu heel extreme marktbewegingen, die ik fundamenteel niet kan verklaren. Natuurlijk maakt het verder niet veel uit als je vrij marktonafhankelijk kunt handelen, want long of short, het is mij verder om het even. Maar toch levert het allemaal een wrang gevoel op en als je enig besef van de geschiedenis hebt, dan weet je dat dit niet goed afloopt. De vorige zeepbel is gebarsten en al meteen wordt een nieuwe zeepbel geschapen.

Laten we eens de charts bekijken op de wat langere termijn om een gevoel te krijgen waar we staan. Morgen en woensdag kan ik wegens het geven van trainingen niet schrijven, ik kom dan aanstaande donderdag terug op het kortere termijn koersbeeld.

In de weekchart van de Dax zien we dat de zware weerstand afkomstig van de toppen van begin 2011 al aardig in reikwijdte is gekomen. Ik zie de koers daar niet doorheen breken, zonder eerst een stevige correctie te hebben ondergaan.

Mijn scenario van een zeer forse daling blijft ook nog staan, waarbij de koersdoelen echter wel wat naar boven zullen opschuiven. Aanstaande vrijdag ga ik daar in mijn column nader op in. Als we de huidige weekcyclus tellen dan begint nu de 16e week en lijkt topvorming een kwestie van de korte termijn. Uitkijken naar omkeersignalen dus.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week gaf ik aan dat de Bund ergens in de zone 139-139.50 steun zal vinden, maar tot op heden blijkt de correctie toch verder te gaan en test nu de zone rond 138.50, afkomstig van de dubbele bodem van eind juni. Ik vermoed dat hier dan toch de dagcyclusbodem gezet zal worden, nadat deze eerder al even in zicht kwam, maar de indicatoren deze niet bevestigden. We hebben een slotkoers boven 139 nodig om een nieuwe dagcyclusbodem te bevestigen.

Goud future dagchart

Goud future dagchart

Ook het goud nadert een eerste kritieke weerstand rond $1780-1800 en het zou mij ten zeerste verbazen als de koers daar zonder een tussentijdse correctie doorheen breekt. Op dit niveau vind ik goud niet interessant. Bestaande longs kunnen worden getraild met een oplopende stop, maar voor nieuwe posities zou ik toch even wachten op een correctie tot ergens rond $1700 of lager.

Crude oil dagchart

Als laatste kijk ik nog even naar de dagchart van de Crude oil futures. Hier is sprake van een stabiele opwaartse trend, waarbij we rond $93 een belangrijke steun zien. Het koersdoel rond $102 blijft nog steeds intact en tenzij de koers op de korte termijn onder $98 sluit, verwacht ik dat dit niveau vrij spoedig wordt gehaald.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2530, tweede steun 2400, eerste weerstand 2600, tweede weerstand 2700;

Dax future: eerste steun 7250, tweede steun 7030, eerste weerstand 7450, tweede weerstand 7520;

Bund future: eerste steun 138.50, tweede steun 136.50, eerste weerstand 139.30, tweede weerstand 140.80 (Bund future nu december contract)

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.