Laatste update:

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We zagen gisteren een fors hogere opening in Dax en Bund, iets dat we de laatste tijd niet hebben mogen meemaken. Normaal gesproken zien we de Bund lager openen als de Dax hoger opent en andersom. Echter, het bericht dat Larry Summers zich onder grote druk terugtrok uit de race voor voorzitter van de Fed gaf beide markten even de nodige vleugels.

Het lijkt erop dat beleggers alle fantasie gebruiken om de koersen hoger te krijgen. Eerst was goed nieuws ook goed nieuws, want het betekende dat een herstel van de economie eraan zat te komen. Nu is slecht nieuws goed nieuws, want dat betekent dat de Fed nog even rustig aan doet met Tapering.

Het woord Tapering gebruik ik alleen bij mijn favoriete sport hardlopen. Vlak voor een marathon bouw ik de training af om dan uitgerust te kunnen presteren. Vraag de man in de straat wat het woord betekent en hij blijft het antwoord schuldig. Maar tegenwoordig neemt iedereen dit woord in zijn mond en lijkt de enige aandacht van beleggers alleen daarnaar uit te gaan.

De Fed als ‘puppet master’, als bespeler van de financiële markten. Een moet ik zeggen zeer dubieuze rol, die overigens wel past in het beeld dat de Verenigde Staten tegenwoordig alles willen controleren, beginnend bij ons gedrag op internet, het telefoonverkeer en voorlopig eindigend bij het op grote schaal manipuleren van de markten.

Nee, geen complottheorie, maar wel de nodige argwaan. Zeker omdat ik absoluut niet geloof dat er ook maar een instelling ter wereld is die de markten echt kan beheersen. Uiteindelijk gaat de markt zijn eigen weg. Alleen heb ik nu de indruk dat correcties op de markten bewust gecontroleerd worden omdat men rust op de markten wil.

Uiteindelijk echter zal de markt corrigeren en zal deze correctie dan waarschijnlijk veel sterker uitvallen dan men in gedachten had. Laten we even naar de charts van Dax en Bund kijken.

We zien in de 240-minutenchart van de Dax future dat de koers eerst uitbrak boven de drievoudige top rond 8450 en kort daarboven zijwaarts stabiliseerde. Een zijwaartse correctie in een cyclus (in plaats van neerwaarts) is altijd een positief signaal en wordt meestal gevolgd door een opwaarts uitbraak.

Zo zien we goed dat de 240 minutencyclusbodem netjes boven de weerstand werd gezet. Doorbroken weerstand wordt steun. Dat was een mooi niveau voor nieuwe longposities en werd ‘beloond’ met een opwaartse gap. Het lijkt er nu op dat de 240 minutencyclus aan de mid cycle low toe is, dus vanochtend wellicht enige zwakte, gevolgd door een nieuwe poging om hogerop te komen. Ik ga er echter vanuit dat de steun rond 8460 nogmaals getest zal worden, dus nieuwe longposities vind ik op dit niveau niet erg interessant.

Bund 420 min chart

In de 420-minutenchart van de Bund zien we een gestaag neerwaartse trend waarbij de dalende MA banden (de lange) telkens netjes als omkeerpunt van een opwaartse correctie fungeren. Op dit moment staat de koers iets boven de MA banden, maar de neerwaartse trend is nog niet gedraaid.

We hebben dus meer nodig voor een overtuigende bodem. Ik verwacht eerder op korte termijn weer een top in deze cyclus, gevolgd door een nieuwe daling. Het wordt dan interessant of we een eerste hogere bodem zien.  Op de wat langere termijn blijf ik vasthouden aan nog lagere niveaus.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2860, tweede steun 2760, eerste weerstand 2910, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8570, tweede steun 8460, eerste weerstand 8630, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 136.50, tweede steun 135, eerste weerstand 139.00 tweede weerstand 140.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.