Dax dagchart

Na alle vuurwerk van de afgelopen weken mogen we de conclusie trekken dat het de afgelopen weer bijzonder rustig is geweest. Stilte voor de storm? Wellicht, vanavond krijgen we al een eerste voorproefje als de Fed besluit wat er met de rente gaat gebeuren. Een rentestijging is niet waarschijnlijk, maar heeft wel een grote impact op de markt zodat marktpartijen met grote spanning uitkijken naar dit besluit.

In de dagchart zien we goed dat de laatste dagen niets gebeurt, behalve dat de koersen intraday op en neer bewegen binnen een relatief smalle trading range. Er ontstaat nu wel de vraag of er heel stiekem reeds een dagcyclusbodem gezet is en wel eergisteren. In de dagchart van de Dax is dat niet erg goed te zien. Enerzijds knikt de Double Stochastics niet overtuigend omhoog, anderzijds is de korte RSI niet in een zone gekomen waar je een bodem zou verwachten. Kijken we echter naar het broertje van de Dax, de Eurostoxx, dan zien we daar wel een duidelijke knik en een goede RSI, zodat ik ervan uit ga dat de Dax afgelopen dinsdag een nieuwe dagcyclusbodem gezet heeft. Hierdoor is het niveau op 10070 van groot belang. Dit is de start van de nieuwe cyclus alsmede de low van drie achtereenvolgende dagen, zodat een mogelijke break ervan zeer waarschijnlijk zal leiden tot een forse daling tot ruim onder 10000.

Dax 2-daags chart

Dax 2-daags chart

In de 2-daagse chart zien we een voorzichtige knik in de korte Double Stochastics, al is die ook in de Eurostoxx veel duidelijker. Wat we wel duidelijk zien is dat het herstel van de koers niet echt van de grond komt. Ik opteer voor een maximale stijging tot rond 10600, waar dan een lagere top gezet dient te worden. Uiteraard bekijken we dit scenario van dag tot dag, maar heel positief oogt dit allemaal niet. Dat is ook de bedoeling, want dit scenario past in het grotere scenario dat we uiteindelijk een verdere daling gaan zien.

 

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund zien we dat de top van de huidige dagcyclus duidelijk gezet is en we thans dag 13 noteren. De low is nog niet gezet zo te zien en een mogelijke pullback vandaag tot tot rond 154,30 zou een aardige kans bieden voor een shorttrade om zo te profiteren van een daling tot iets onder 153 of mogelijk nog lager.

Gold 2-daags chart

Gold 2-daags chart

In eerdere trading dag updates gaf ik een koersdoelzone van het herstel van Goud. Inmiddels is dat niveau gehaald en heeft de koers daar een voorlopige top gezet. We zien echter nu ook de cyclusbodem van de 2-daagse cyclus, zeg maar de mid cycle low van de week. Een nieuwe poging om tot rond $1160 te stijgen sluit ik daarom niet uit, ondanks het feit dat de trend nog steeds keurig neerwaarts is. Onder $1100 vervalt het herstelscenario. Ik benader Goud dus op de korte termijn nog even vanaf de long kant, maar ben daarbij zeer alert op (intraday) signalen van topvorming op lagere niveaus.

Cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3150, tweede steun 2950, eerste weerstand 3300, tweede weerstand 3400;

Dax future: eerste steun 10070, tweede steun 9320, eerste weerstand 10520, tweede weerstand 10620;

Bund future: eerste steun 153.50, tweede steun 152.60, eerste weerstand 154.30 tweede weerstand 155.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.