Dax future dagchart

Het was weer even schrikken voor de bulls, maar geen zorgen, want we hebben alweer een nieuwe dagcyclusbodem gezet en het gevolg is duidelijk zichtbaar.

In de dagchart van de Dax future zien we duidelijk hoe afgelopen dinsdag de low werd gezet en we gisteren een mooi vervolg kregen op deze cyclusbodem. Traders konden daar gisterenochtend al van profiteren middels de kortere intraday charts, waar een duidelijke setup ontstond. Het moment van instappen lag rond 9450 en inmiddels staan we 300 punten hoger. Kortom: zeker in deze markt met een hogere volatiliteit loont het en is het zelfs noodzakelijk om intraday naar de charts te kijken en alert te zijn op instapsignalen. Wie dat niet wil, die moet noodgedwongen een hele ruime stop aanhouden of zich pas later in de markt laten instoppen.

Ik acht de kans zeer reëel dat de Dax nu weer richting de vorige top koers en daar mogelijk uitbreekt. De trend is immers nog opwaarts gericht en met name in de VS zien we nog ijzersterke beurzen. Mocht dit nu niet gebeuren, dus in dat geval krijgen we een cyclus met left translation, dan is dat een eerste aanwijzing voor DE top, maar zover is het nog niet.

Bund future 420 minutenchart

Bund future 420 minutenchart

De Bund blijft aanhoudend hogere toppen neerzetten, waardoor het effectieve rendement reeds is gezakt tot rond een half procent. De opwaartse potentie is dus beperkt (tot het niveau waar het effectieve rendement rond nul uitkomt), maar de neerwaartse ruimte neemt natuurlijk gestaag toe. Ik volg de opwaartse trend door op zwakte te kopen, maar besef terdege dat we zeker op de langere charts (zie blog van vorige week) steeds meer afstand nemen tot de MA banden en er komt een moment dat de marktsituatie weer normaliseert en de Bund binnen relatief korte termijn zeer fors wegzakt. Gelukkig zien we dit soort situaties aankomen middels de charts uit de kortere time frames en kunnen alerte traders daarop reageren. Voor de korte termijn ben ik op deze niveaus geen koper meer van de Bund, hooguit een korte daytrade, maar als je naar de afstand tot de MA banden kijkt, dan zien we ook hier een zeer overspannen situatie.

Goud weekchart

Goud weekchart

In de weekchart van Goud zagen we een ‘vreemde’ situatie’, namelijk dat de doorbraak onder de belangrijke steun rond $1190 niet leidde tot een grote ‘sell off’ van het Goud. Aan de andere kant, de trend is nog steeds dalend en als het geen zuivere doorbraak is (dus een zuivere grote koersbar er doorheen) dan wil dat niet zeggen dat de doorbraak niet in een tweede of mogelijk derde instantie komt. Zolang we onder de $1240-50 blijven, mogen we ervan uitgaan dat de voornaamste druk naar beneden is. Pas boven deze zone komt er wat meer ruimte naar boven vrij voor een verder herstel. Zolang deze trend dus neerwaartse gericht blijft, blijf ik deze markt op sterke dagen vanaf de shortkant benaderen.

Crude oil maandchart

Crude oil maandchart

We kijken tenslotte nog even naar de lange maandchart van Crude oil. We zien een loodrechte daling tot de steun rond $55 en de vraag is: wat nu? Uiteraard lezen we al her en der de voorspellingen voor de komende twee jaar waarin wordt beweerd dat de koers nog tot iets onder $40 kan dalen. Dat kan best, maar bedenk dat dit dezelfde ‘voorspellers’  zijn (JP Morgan, Goldman Sachs) die enkele jaren geleden schreven dat de koers naar de $200 zou gaan. Deze voorspellingen hebben enkel tot doel de eigen zakken te vullen. Prima, iedereen moet geld verdienen, maar dat is iets om rekening mee te houden als u gelooft dat er enige ‘meerwaarde’ zit in deze rapporten.

In de chart zien we dat de indicatoren (korte RSI en cyclusindicator) extreem laag staan. Tevens zien we de langere RSI ook zeer laag staan en dat is een vrij uitzonderlijke situatie. Ik durf te beweren dat de kans op een zeer stevige ‘rebound’ groot is en we over enkele maanden weer meer gaan betalen aan de pomp.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2920, tweede steun 2850, eerste weerstand 3125, tweede weerstand 3280;

Dax future: eerste steun 9220, tweede steun 9000, eerste weerstand 9750, tweede weerstand 10100;

Bund future: eerste steun 153.80, tweede steun 152.60, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.