Dax dagchart

Even een korte update van de koersontwikkelingen op de vier speelvelden die ik volg, de Dax, Bund, Goud en Crude. Er is niet veel gebeurd de laatste dagen. Gisteren waren de financiële markten in de VS gesloten wegens een feestdag en dat zie je meteen terug in Europa: de markten lijken dan volledig verlamd en komen amper van hun plaats.

In de dagchart van de Dax zien we dat de afgelopen twee dagen niet tot verdere koersstijgingen hebben geleid, doch dat blijkbaar rond 9670-9680 wat weerstand is ontstaan. Gezien de stand van de indicatoren lijkt de Dax zich op de maken voor de correctie naar de mid cycle low, om daarna wellicht nog naar de 10.000 punten op te stomen. Rond 9500 ligt er enige steun van betekenis, zodat een uitschieter tot dat niveau mijn interesse verdient. Ik ga daar niet blind kopen, maar als de intraday chart aangeven dat er sprake is van bodemvorming (de mcl dus) dan is een longpositie zeker interessant.

 

Bund 420 min chart
Bund 420 min chart

Ook in de Bund is niet veel gebeurd, maar dat is op zich wel als positief uit te leggen. We zien dat de koers na een imposante stijging van zes punten in een maand tijd (dat is veel voor de Bund) bijna 1,5 punten in gecorrigeerd, maar de trend is nog steeds opwaarts gericht. De correctie volstrekt zich vooral middels een wat ruimere trading range. Een correctie in tijd derhalve. Boven 144 zou een volgende opwaartse impuls weer kunnen plaatsvinden.

Goud dagchart
Goud dagchart

In de vorige trading update heb ik de chart van het Goud op de langere termijn bekeken en kwam tot de conclusie dat er voor de komende maanden waarschijnlijk nog meer opwaarts potentieel voorhanden is. Uiteraard gebeurt het maar uiterst zelden dat dit middels een verticale koersstijging plaatsvindt, zodat we tussentijds dus rekening moeten houden met ‘pullbacks’ die we dan weer kunnen gebruiken om long posities in te nemen. In de dagchart zien we nu dat de stijging aardig wat momentum heeft gekregen en dat er nu sprake is van een behoorlijke ‘overbought’ situatie. Dit is voor mij geen short signaal, maar een signaal om longs af te bouwen en even af te wachten. Een terugval tot de opwaartse MA banden zou zeer welkom zijn.

Crude oil dagchart
Crude oil dagchart

Als laatste chart kijken we nog even naar de dagchart van Crude. We zien dat de koers in de eerder gemarkeerde weerstandzone moeite heeft om verder te komen. De trend op de korte termijn is opwaarts, op de middellange termijn zijwaarts. Dus hier doet zich de vraag voor: welke trend gaat het winnen? Onder $99 lijken de beren wee aan zet en moeten we vervolgens afwachten op de koers dan rond de opwaartse MA banden een hogere bodem zet of meteen terugvalt tot de onderkant van de trading range rond $92.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3050, tweede steun 2975, eerste weerstand 3135, tweede weerstand 3180;

Dax future: eerste steun 9500, tweede steun 9100, eerste weerstand 9680, tweede weerstand 9800;

Bund future: eerste steun 143.00, tweede steun 142.30, eerste weerstand 144.00 tweede weerstand 144.50

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.