Dax future dagchart

Het is duidelijk dat de Europese beurzen duidelijk in een correctiefase zitten terwijl de beurzen in de VS nog steeds heel dicht tegen ‘all time highs’ aanzitten. Analisten gaven met de opkoopactie van de ECB juist het groene licht voor Europese aandelen en gingen er ook van uit dat de rente laag zou blijven. Exact het omgekeerde gebeurt nu: de rente loopt (flink) op en Europese aandelen duiken naar beneden. Inmiddels zit de ECB met haar goede timing op een portefeuille met leningen die al op dik verlies staan. Uiteraard is dat voor de ECB geen probleem, omdat een centrale bank feitelijk geen eigen vermogen nodig heeft en verliezen dus geen echte uitwerking hebben. Toch is het weer opmerkelijk en mag als waarschuwing fungeren: mijn analisten. Zij geloven dat ze een hele hoop kennis hebben en dat deze kennis zich zal vertalen een een juiste voorspellen, maar de beurs voorspellen kan niemand. We kunnen alleen trachten met scenarios te werken en posities op tijd te sturen als blijkt dat deze scenarios niet goed uitkomen.

Vorige week markeerde ik een grijs kader waar ik verwachtte dat de koers van de Dax future op dagbasis weer zou gaan draaien. Op dezelfde dag als het vorige dagcommentaar werd inderdaad al de high gezet en de vermoedelijke top van de huidige dagcyclus (op de tweede dag). De zone werd ook net geraakt. In de lagere time frame kon daarna een goed punt worden gekozen voor een 300-400 daling, zodat alerte traders weer vol aan hun trekken konden komen.

Aangezien de cyclusbodem nu reeds na 5 dagen gebroken is, lijkt het een zeer bearish verhaal te worden en ligt het voor de hand dat de koers de komende twee handelsweken per saldo nog verder daalt. Als eerste koersdoel markeer ik dan 10600, maar het kan best lager.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week gaf ik ook aan dat de Bund tot rond 152 kon herstellen en dat we daar moeten uitkijken naar nieuwe signalen van topvorming. We zien dat dit koersdoel inmiddels exact gehaald is. Als we kijken hoe dit herstel tot stand komt dan blijkt vooralsnog dat het een herstel in een dalende trend is. Herstelbewegingen gaan gepaard met rommelige candles, die vaak van richting veranderen en altijd wel een relatief klein lichaam hebben. Dus geen overtuigend groene candles zoals je bij een opwaartse impulsbeweging in een stijgende trend ziet.

Het is nu even kijken naar de lagere time frame charts of we hier al een signaal van topvorming zien. Het kan best dat het herstel nog doorzet tot de lange MA banden ergens tot rond 153. Maar de trend is dalende en daarom ligt het voor de hand dat we in elk geval nog een terugval zien. Als blijkt dat deze terugval niet leidt tot nieuwe lows dan kunnen we dan altijd de situatie opnieuw evalueren.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart van het Goud zien we dat de huidige dagcyclus thans de negende dag telt. Tot op heden is het beeld niet erg bullish geweest, veel elkaar overlappende candles. Dat past in het beeld van de eindfase van de weekcyclus. Echter, we moeten altijd de ogen open houden voor de mogelijkheid dat de koers zomaar $20-40 kan oplopen, zoals dat ook medio mei gebeurde. Daarom, stops gebruiken. In dit geval heb ik mijn stop liggen op $1210. Ik geef de markt dus enige ruimte, maar daarboven sluit ik de positie. Dat wil niet zeggen dat ik niet weer opnieuw kan short gaan (als de signalen er zijn), maar het is puur ter bescherming van het vermogen, juist omdat Goud zo beweeglijk en bij tijd en wijle erg grillig is. Als de weekcyclus echter niet niet is afgerond, dan ligt het voor de hand dat we binnen enkele weken enkele tientallen dollars lager staan.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3350, tweede steun 3240, eerste weerstand 3500, tweede weerstand 3600;

Dax future: eerste steun 10800, tweede steun 10600, eerste weerstand 11200, tweede weerstand 11400;

Bund future: eerste steun 151.00, tweede steun 150.00, eerste weerstand 153.00 tweede weerstand 155.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.