Laatste update:

Dax future 420 minutenchart

Dax future 420 minutenchart

Trading dag update 19 juli. De beurs blijft me verbazen, ook gisteren weer. Bund hoger, aandelen hoger. Normaal gesproken geen thema, want dat gebeurt wel vaker, maar de laatste maanden was het telkens zo dat er sprake is van een inverse correlatie, zelfs op intraday basis.

Maar nu gaat dat niet meer echt op. We zien dat Noord Europese landen tegen een negatieve rente geld lenen, hetgeen erop duidt dat beleggers dus bereid zijn geld erop toe te leggen, zolang het geld veilig is.

Aan de andere kant zien we aandelen stijgen, hetgeen erop duidt dat beleggers dus wel vertrouwen in de toekomst hebben en bereid zijn om risico te nemen. Wie heeft hier gelijk? We zullen het zien, maar ik heb een vermoeden.

Het valt me overigens op dat naarmate de beurs verder oploopt ik e-mails en berichten op twitter krijg of mijn scenario van een dalende beurs nog wel intact is. Het is een bekend fenomeen dat zich echter altijd blijft herhalen. Mensen lezen wat ze willen lezen. In mijn scenario ga ik uit van het verwachte koersverloop voor de rest van dit jaar. De eerste fase daarvan is de zoektocht naar een top.

Ik ging ervan uit dat de AEX even kort boven de 316 kan uitbreken en dan weer terugvalt. Dat lijkt nu niet zo uit te pakken. Maar betekent dit dan dat het veel ruimere scenario daarmee al van de baan is? Nee, natuurlijk niet. Op een bepaald moment moet je een langer scenario vertalen naar een kortere visie en dan neemt de onnauwkeurigheid toe, omdat de kortetermijnbewegingen gewoonweg lastiger te voorspellen zijn en de mate van toelaatbare afwijking kleiner is. Het scenario van een dalende beurs is echter nog steeds volop intact, al staat te AEX volgende week boven 330.

Ook van belang: er is een verschil tussen een visie en een positie. Een visie of een scenario is gebaseerd op een bepaalde methode en geef een prognose van het mogelijke koersverloop weer. Een positie is een keiharde beslissing om in de markt te stappen en heeft direct effect (winst of verlies).

Daarom is het ook van belang pas een positie in te nemen nadat de markt een visie heeft bekrachtigd middels een signaal dat een top of een bodem of wat we dan ook willen zien is gezet. Het anticiperen op de juistheid van een visie is niet de goede methode van trading, omdat de kans op succes dramatisch kleiner is vergeleken met het wachten op een signaal dat de markt geeft. Wachten en geduld kunnen opbrengen is daarom een belangrijke eigenschap van een trader. Bij het pokeren laat je immers ook niet meteen al je kaarten zien, waarom bij het traden dan wel?

Ik houd het vandaag bij een enkele chart omdat de rest op dit moment niet bijster interessant is. Wat ik wil weten is hoever de Dax maximaal nog zou kunnen stijgen in deze opwaartse beweging. Maximaal is een relatief begrip natuurlijk. Als we naar de 420 minutenchart kijken dan lijkt er rond 6860 een volgende weerstand te liggen.

Voor bestaande longs is dat een koersdoel waar weer een deel van de positie verzilverd kan worden. Een andere mogelijkheid is als de koers op 420 minutenbasis sluit onder onder de voorgaande top rond 6650. Met andere woorden, als de Dax om 16.00 uur onder 6650 sluit.

De trend is nog steeds in alle time frames opwaarts, dus shorts zijn niet aan de orde. Long posities ook niet, daarvoor dient de koers eerst te corrigeren.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2220, tweede steun 2120, eerste weerstand 2330, tweede weerstand 2400;

Dax future: eerste steun 6630, tweede steun 6500, eerste weerstand 6860, tweede weerstand 7000;

Bund future: eerste steun 144.50, tweede steun 143, eerste weerstand 145.50, tweede weerstand -.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.