Trading dag update 19 juni 2014

Dax future 420 min chart

Het is alweer even geleden, mijn laatste update. Dit komt omdat ik vorige week in Spanje was. Niet op vakantie, maar om een trading week te geven voor ex-cursisten van mij. Heel erg leuk om te doen en afgaande op de beoordelingen werd er veel geleerd. Nu weer aan de slag met charts&co.

In de Dax 420 min chart zien we dat de Dax enkele dagen geleden een nieuwe cyclusbodem gezet heeft, tevens een nieuwe dagbodem. Netjes op de opwaartse MA banden. De cyclus noteert nu de 8ste bar en het bullish karakter is alweer evident. Nog even en we breken door de vorige weerstand rond 10040. Pas als we een mislukte test van deze weerstand zien of een ‘failed breakout’ (de koers breekt dan uit om snel weer terug te breken), mogen we rekening houden met echte topvorming. Tot die tijd geldt gewoon: buy the dips. Let wel even op de onderste indicator, de Quick indicator (een MACD met de instelling 3,10,16). Deze heeft de vorige top niet bevestigd (negatieve divergentie), zodat we eventuele uitbraken boven de vorige top moeten wantrouwen. We zien dan regelmatig dat deze niet doorzetten. Dus wel kopen op dips, maar niet op uitbraken.

Bund future 420 min chart

Ook in de Bund zien we dat de langere trend nog opwaarts is, terwijl de kortere termijn een wat meer neutralere trading range laat zien. Een uitbraak boven de vorige toppen rond 146 kan tot een verdere stijging van 100 tot 200 bp leiden. Degenenen die speculeren op shorts moeten veel geduld hebben. Zolang de trend opwaarts is, zijn shorts enkel voorbehouden voor daytraders. De huidige cyclus telt bar nummer 3, dus zitten we nog in de bullish fase, hetgeen betekent dat daytraders wachten op intraday zwakte voor nieuwe longs. Pas als de weerstand rond 146 wederom niet wordt gebroken, nemen de signalen van topvorming toe.

Crude oil futures week chart

Crude oil futures week chart

In mijn vorige commentaar begin juni gaf ik aan dat Crude richting $111 kan doorstijgen. De koers is sindsdien verder opgelopen, geheel in lijn met de beginfase van de weekcyclus, die thans de 7de bar telt. Ik acht een test van de vorige top rond $110-112 zeer waarschijnlijk, hetgeen betekent dat er voor swing traders nog wel wat longkansen liggen.

Goud future dagchart

Goud future dagchart

In de dagchart van Goud zien we een interessante situatie. De trend is dalend en in eerste instantie ketste de koers netjes tegen de MA banden en de onderkant van de eerder doorbroken steunzone (nu weerstand) af. Maar na een korte daling zien we dat de meeste logische koersbeweging (hervatting van de dalende trend) niet wordt gevolgd. De koers lijkt een hogere mid cycle low te zetten. Dat kan dus goed betekenen dat de dalende trend nu in een transformatiefase zit en we straks weer hogere niveaus kunnen opzoeken. Het is nog een beetje vroeg voor echte conclusies, omdat de trend nog dalend is en we nog geen echte uitbraak naar boven hebben. Maar swing traders die short zitten of short willen gaan moeten nu even goed opletten.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3259, tweede steun 3205, eerste weerstand 3320, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9870, tweede steun 9800, eerste weerstand 10040, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 145.00, tweede steun 144.20, eerste weerstand 146.00 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.