Laatste update:

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De Duitse Dax trekt zo zijn eigen plan, geheel los van de beurzen in de VS. ‘Normaal’ gesproken zien we een aardig stabiele correlatie, maar de Dax heeft duidelijk het initiatief genomen en stijgt en stijgt en stijgt. De 12000 punten zijn inmiddels gehaald, dat kunnen we alvast weer afvinken. Waar het eindigt? Ik heb geen idee, want zoals Keynes al zei: “Market can stay irrational much longer than you can stay solvent”. Daarom ga ik er ook niet tegenin, maar handel gewoon de setups die er komen.

Opvallend overigens dat we meer en meer geluiden horen over de kansen op een zeepbel. Nu horen we dat wel vaker, maar niet van Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Dezelfde Knot van dezelfde DNB die deel uitmaakt van de ECB die verantwoordelijk is voor de lage rente en het feit dat aandelen- en obligatiemarkten alsmaar stijgen, omdat beleggers op zoek zijn naar rendement. Ik vind dat uitermate vreemd.

Laten we naar de charts kijken, al is dat op dit moment niet zo heel erg spannend. De opwaartse trend van de Dax zit in een duidelijke versnellingsfase en dat zien we terug als we naar de afstand kijken van de koers ten opzichte van de MA banden. We tellen vandaag dag 11 van de lopende dagcyclus en het lijkt erop dat we een top hebben gezet. Uiteraard is dat geen zekerheid, dus wil ik voor vandaag en morgen even zien of het de Dax lukt om boven 12100 uit te stijgen. Zo niet, dan plan ik rond dat niveau shorts voor een kort ritje totdat de cyclusbodem gezet is. Stapje voor stapje, dag voor dag, want langere shortposities zijn in geen enkel opzicht te rechtvaardigen.

Bund future dagchart

De Bund heeft inmiddels de mid cycle low gezet van de huidige dagcyclus en na de trenddag van gisteren is duidelijk dat ook deze cyclus weer bullish is. Een niveau rond 160 zal wel niet lang op zich laten wachten. In het vorige commentaar gaf ik aan dat traders op de nieuwe 240′ cyclusbodem moesten wachten en dat was ook inderdaad de bodem van waar de koers weer 150 basispunten steeg. Alle time frames zijn opwaarts gericht en shorts zijn ‘no go’. Zolang de trend opwaarts is, wacht ik daarom op cyclusbodems in de 60′, 120′ en 240′ chart.

Goud dagchart

Goud dagchart

Op de vorige steun werd eergisteren een nieuwe dagcyclusbodem gezet. Dat geeft Goud voor nu even wat lucht, maar de vraag is hoe het grotere beeld eruit ziet. In november vorig jaar werd de maandcyclusbodem gezet. We tellen nu de vierde maand en per saldo is het beeld niet bullish. We moeten dus rekening houden met de kans dat de steun rond $1150 wordt gebroken. Op weekbasis is de kans aanwezig dat we nu bezig zijn met een cyclusbodem. Qua telling en stand van de indicatoren is dat goed mogelijk. Ik zou dan opteren voor een herstel tot wellicht $1200, gevolgd door een nieuwe dalende fase. Uiteindelijk verwacht ik nog steeds dat Goud tot $1000 of zelfs $900 daalt. Pas boven $1300 verandert het trendbeeld.

Crude weekchart

Crude weekchart

Als laatste de weekchart van Crude oil. We zien hier een keurige short setup rond $55, gevolgd door een doorbraak van de cyclusbodem. We kunnen daarom vaststellen dat de huidige weekcyclus thans na 6 weken al gebroken is en dus wederom bearish kenmerken heeft. De huidige maandcyclus telt thans bar 15, zodat een laatste daling van wellicht een maand of twee tot drie nog zeker mogelijk is. Daarbij zouden we rekening moeten met een koersniveau duidelijk onder de $40. Op dagbasis lijkt nu een dagcyclusbodem gezet te zijn, zodat we wellicht een herstel tot rond $48-50 kunnen zien. Rond dat niveau wil ik dan weer kijken naar nieuwe shorts.

Let op: driedaagse trading cursus in Maarsbergen gepland, 16, 17 en 18 mei 2015

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3635, tweede steun 3550, eerste weerstand 3720, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 11800, tweede steun 11600, eerste weerstand 12200, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 157.50, tweede steun 156.00, eerste weerstand 159.10 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.