DAX

Laatste update:

Het bearish scenario van de Dax, zowel in de vorige blog als op YouTube uitgelegd, krijgt meer en meer gestalte. Eerste shorts zijn al voor een deel verzilverd en op oplevingen opnieuw ingenomen. In deze bijdrage kijk ik nu vooruit voor de komende dagen en gebruik daarbij ook voor de verandering de intraday charts.

Dax future 2-daagse chart

Dax future 2-daagse chart

In bovenstaande chart zien jullie de 2-daagse chart afgebeeld. Elke koersbar bestaat uit het koersverloop van twee dagen. In principe passen er twee van deze cycli in een hele weekcyclus. We zien dat de eerste cyclus is afgerond (dit is dan de mid cycle low van de weekcyclus). De tweede cyclus noteert thans bar nummer 15. We zitten dus aan het einde van deze cyclus, hetgeen betekent dat dit mogelijk de laatste dagcyclus is in de huidige weekcyclus. Het kan echter ook zijn dat we hierna nog een extra dagcyclus krijgen. In de Double Stochastic zien we dat de lange DS niet eens meer oploopt terwijl de korte na een korte opleving weer daalt. Met andere woorden, de tweede helft van deze cyclus heeft amper opwaartse kracht en dat valt natuurlijk goed te verklaren: we zitten immers aan het einde van de weekcyclus en dan zijn de kortere cycli veel meer bearish van aard.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart zien we dit terug. De lopende cyclus telt thans de achtste dag. We moeten dus nog de mid cycle low zetten. Opvallend dat in deze beginfase van de dagcyclus, die altijd het meest bullish is, de koers slechts twee dagen weet te stijgen. Dit illustreert de zwakte van de markt en klopt met het bearish einde van de hogere cycli. Een slot onder de 9770 geeft een belangrijk verkoopsignaal met als koersdoel 9430-80. Vorige week gaf ik al aan dat vroege vogels short konden gaan onder de low van de groene bar van 10 mei. Als we even vooruitkijken: ik verwacht een daling tot aan de mid cycle low, waarbij deze daling al onder 9770 gaat. Dan een herstel van mogelijk een dag of drie, gevolgd door de volgende daling tot aan de cyclusbodem van de dag en de 2-daagse cyclus.

Dax future 480-minutenchart

Dax future 480-minutenchart

Ik pak er ook even twee intraday charts bij. Dit is de 480-minutenchart (zou eigenlijk de 420 moeten zijn omdat een handelsdag bestaat uit 14 uren en de helft ervan is zeven; dit is echter niet goed deelbaar in twee cycli van elk vier uur, zodat men vaak 480 gebruikt). Er passen twee van deze cycli in een hele dagcyclus. Ergo, een 480-minutencyclus  geeft de helft weer van de dagcyclus, zodat de bodem van de lopende cyclus ons leidt naar de mid cycle low van de dagcyclus. We zien in deze chart dat de eerste helft van deze 480-minutencyclus gezet is. Dat is dan weer de cyclusbodem van de 240-minutenchart. We zien dat de tweede helft van de 480-minutencyclus een totaal gebrek aan opwaarts momentum heeft, hetgeen de verwachting schept dat we snel een daling onder 9770 gaan zien.

Dax future 240-minutenchart

Dax future 240-minutenchart

We zoomen nog iets meer in, daarbij gebruikmakend van de 240-minutenchart. Een 480-minutencyclus bestaat dus uit twee 240-minutencycli. De eerste is afgesloten, de tweede telt thans de twaalfde bar. Bij de circel heb ik de mid cycle low ingetekend van deze 240-minutencyclus. Met andere woorden, we zitten in de tweede helft van de tweede 240-minutencyclus, ofwel in de laatste 120-minutencyclus van de 480-minutencyclus. Aan het einde van deze dag zouden we daarom normaal gesproken lagere koersen moeten zien, dik onder 9770. Elke opleving vandaag is dus te shorten. Let er natuurlijk op dat je deze short altijd pakt met een duidelijke stop loss.

Conclusie: ik verwacht voor vandaag, mogelijk nog vrijdag, een daling van de Dax tot onder 9770. Het is goed mogelijk dat we in de ochtend eerst nog iets stabiliseren, gevolgd door de daling in de middag en avond. Dat moet dan de mid cycle low opleveren van de dagcyclus (=cyclusbodem 480-minutencyclus), gevolgd door een herstel van één tot drie dagen. Dit herstel wordt dan weer gevolgd door een daling tot de uiteindelijke cyclusbodem. Shortsellers krijgen het dus druk de komende tijd.

Let op: dit is een scenario dat ik baseer op het samenspel van diverse time frames en cycli. Handel ernaar mits de markt het scenario ondersteunt. Dus geen shorts innemen, weglopen en hopen op het beste. Traders weten dat de markt leidend is en een scenario derhalve bijgesteld kan en moet worden als de markt erom vraagt.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2860, tweede steun 2780, eerste weerstand 3000, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 9770, tweede steun 9500, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10350;

Bund future: eerste steun 162.80, tweede steun 161.50, eerste weerstand 164.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.