Trading dag update 19 november 2015

Je zou het niet zeggen als je naar het nieuws kijkt, maar de beurzen weerspiegelen zeker niet de onrust en angst die we de afgelopen week hebben meegemaakt (aanslagen). Na een korte daling was het weer ‘business as usual’, dus hogere kopen op elke vorm van zwakte.

Dax future dagchartHet is duidelijk dat de markt krachtig is. De correctie wordt in drie dagen tijd weer goedgemaakt en de druk op de weerstand rond 11050 wordt groter. Ik gaf al de vorige keer aan dat nieuwe highs waarschijnlijk zijn. Er wordt hier een goede basis gelegd voor een uitbraak boven 11050 die dan de deur opent voor een verdere stijging tot rond 11600. Crashgevaar? Ik lees er over, maar zie het niet. Een alternatief en meer bearish scenario is dat de koers niet in staat is om boven 11050 uit te breken en hier dus een dubbele top neerzet, gevolgd door een daling onder de cyclusbodem. Echter, als ik naar de markt kijk en de kracht die deze toont, dan is dit het alternatieve scenario en focus ik mij vooralsnog op hogere koersen en blijf ik de markt dus vanuit de longkant benaderen.

Bund dagchart

Bund dagchart

Ik begin de Bund analyse met een citaat van vorige week:” Ik handel daarom als volgt: zolang de intraday trend opwaarts is, blijf ik longgericht. Zodra zich daar een top aftekent, probeer ik een eerste short, want mogelijk is dat dan de top van de bearish dagcyclus. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ik dan word uitgestopt, maar dan weet ik ook meteen dat het eerste scenario correct is.”

Welnu, de keuze was makkelijk, want de intraday trend bleef keurig intact en leverde voor daytraders weer tal van mooie longkansen op. Inmiddels is de koers alweer aardig op weg richting de vorige koerstop rond 158,50, alwaar we wel een pittige weerstand tegenkomen, dus ik verwacht niet dat we daar in de eerste aanloop doorheen breken. Zeker niet als ik de stand van de indicatoren erbij betrek. Ik zou derhalve voor de komende dagen eerder opteren voor enkele inside bars met mogelijk een korte uitschieter omhoog of omlaag. Dus even voorzichtig met al te uitbundige posities omdat na een beweging van drie tot vijf dagen meestal een consolidatie volgt.

 

Weekchart Goud

Weekchart Goud

Mijn aanname van twee weken geleden dat Goud niet onder de $1100 zou dalen bleek verkeerd te zijn. Achteraf had ik dat ook gewoon moeten zien, omdat de weekchart daar heel duidelijk in was. We zien hier immers een top tegen de dalende MA banden aan, waar ik zelf nota bene short ben gegaan en een rit(je) van enkele tientallen punten gemaakt heb. We noteren nu de 17e week van de lopende cyclus. Na de forse dalingsbar van twee weken geleden zien we nu weer kleinere bars, hetgeen mogelijk dus een signaal is dat we met bodemvorming bezig zijn. Ook de RSI signaleert dit. Natuurlijk zijn longs hier niet interessant, behalve als er voor daytraders een setup is. Deze zal echter pas ontstaan als we op de intradaycharts een eerste hogere bodem zien in bepaalde time frames.

Al met al, en dat kom ik terug op een analyse die ik maanden geleden al gemaakt heb, ziet het er toch naar uit dat de koers richting $1000 koerst. Ik raakte even licht van het pad af omdat we in de dagchart een soort bullish setup kregen, gelukkig zonder schade (short te vroeg gesloten, maar geen long). De maandchart (niet afgebeeld) geeft namelijk aan dat we in de laatste fase zitten van de cyclus en die fase is, zoals bekend, het meest bearish.

Nog 1 plaats voor cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3390, tweede steun 3300, eerste weerstand 3500, tweede weerstand 3680;

Dax future: eerste steun 10800, tweede steun 10500, eerste weerstand 11050, tweede weerstand 11630;

Bund future: eerste steun 157.00, tweede steun 156.50, eerste weerstand 158.50 tweede weerstand 160.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.