S&P future dagchart

S&P future dagchart

In de Dax en Bund gebeurt op dit moment niet zo heel veel, vandaar dat ik jullie vandaag eens op een zeer interessante situatie in de VS wil wijzen.

In de bovenste chart zien jullie de S&P future dagchart. Van oktober 2007 wel te verstaan, de top vanaf waar de beurzen met 30 tot 50 procent aan koers verloren. We zien dat het in eerste instantie lukte om boven de voorgaande top van juli uit te stijgen, maar niet veel. Daarna viel de koers terug en zette een hogere cyclusbodem neer, om daarna weer op te veren. Echter, deze stijging zette niet door en het lukte niet om boven de top rond 1450 uit te breken. Het gevolg was een daling onder de cyclusbodem en een cyclus die niet langer bullish was. Dit was het eerste belangrijke signaal dat de aandelenmarkten in de VS een significante top hadden gezet.

S&P future dagchart

S&P future dagchart

De volgende chart is de actuele chart van de S&P future. Ook hier zien we dat de koers eind februari boven de top van eind december uitbrak, maar ook hier was de uitbraak slechts minimaal. De terugval tot de cyclusbodem op 12 maart viel in de categorie ‘normaal voor een bull market’. Er volgde een poging om boven de top uit te breken, maar deze poging strandde in schoonheid. Er werd een dubbele top gezet. Enkele dagen geleden werd de mid cycle low gezet van de huidige dagcyclus en daarbij werd het niveau van de cyclusbodem reeds getest. Bij de Nasdaq future werd dit niveau zelfs even gebroken. Er volgde wederom een sterke beursdag, meteen gevolgd door een nieuwe daling en test van de steun van 12 maart. En te bedenken: de laatste dagen van de beursmaand alsmede de eerste drie dagen zijn traditioneel de sterkste.

Wat we nu dus zien is een beeld dat zeer lijkt op de situatie in oktober 2007. Als de low van 12 maart (cyclusbodem) wordt gebroken, dan is een eerste lagere top een feit en fungeert de eerste chart als verdere leidraad. Deze cyclusbodem is dus nu cruciaal voor traders die de markt vanaf de long kant zien. Als we naar de huidige cyclus kijken dan geloof ik dat deze nog meer neerwaartse potentie heeft. Immers, we zien dat een top reeds na zeven dagen werd gezet en de Double Stochastic indicator heeft nog ruimte voor een daling. De laatste en meest bearish fase lijkt dus nu aan te breken. Een daling tot 1950 in eerste instantie lijkt mij dan het meest waarschijnlijk.

Dit is de eerste aanwijzing dat we met DE top bezig zijn. Let op: dit is GEEN advies om vol short te gaan. Ik zit short in de Nasdaq op dit moment, maar deze positie kan binnen een dag weer geneutraliseerd worden. Trek daarom je eigen plan, maar wellicht dat deze vergelijking nuttig kan zijn.

 

Let op: driedaagse trading cursus in Maarsbergen gepland, 16, 17 en 18 mei 2015

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3545, tweede steun 3470, eerste weerstand 3680, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 11650, tweede steun 11400, eerste weerstand 12160, tweede weerstand 12250;

Bund future: eerste steun 158.00, tweede steun 156.00, eerste weerstand 159.10 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.