Dax future 420 minutenchart

Dax future 420 minutenchart

Trading dag update 2 oktober 2012. Mogelijk is er gisteren een dagcyclusbodem gezet in de aandelenmarkten. We zagen na een lagere opening (gap) meteen een draai in de markt en in de loop van de ochtend werden de markten duidelijk positief en sloten positief.

In de VS zagen we tegen het einde van de sessie dan weer opkomende zwakte, hetgeen zich in de futures (die tot 22.00 uur handelen) vertaalde in het prijsgeven van een deel van eerdere koerswinsten. Vanochtend niet veel nieuws en een opening die dicht bij het slot van gisteren ligt.

In de 420 minutenchart zien we mijns inziens een cyclusbodem en dat zou dan ook de bodem van de dagcyclus moeten zijn. Voorwaarde hiervoor is dat de koers vandaag niet onder de low rond 7200 daalt.

Nu zou het in theorie kunnen dat de top van de nieuwe cyclus al na de eerste dag gezet wordt (daalt de koers onder de cyclusbodem, dan wordt de cyclustop bevestigd), maar dat heb ik in de praktijk nog maar heel zelden gezien. Bovendien waren de vorige cycli allemaal bullish en dan ligt het niet voor de hand om meteen een zeer bearish cyclus te verwachten.

Als deze cyclus bearish is, dan zou de top ergens tussen de derde en achtste bar gezet worden. Vandaag zouden we daarom moeten zien dat de markt weer even wat opkrabbelt en niet onder de low van gisteren daalt, anders bekijk ik de situatie nog eens opnieuw. Overigens laat dit onverlet dat daytraders natuurlijk wel short kunnen gaan indien de kortere trend neerwaarts gericht zijn. Dat is een andere tak van sport.

Gisteren gaf ik aan dat ik voor vandaag nog een analyse van goud en olie had. Here we go.

Goud future dagchart

Goud future dagchart

Eerder ging ik ervan uit dat de koers moet corrigeren tot ergens rond $1700 om weer interessant te worden. Wat we nu zien, lijkt echter verdacht veel op een dagcyclusbodem op een hoog niveau. Het laagste niveau lag rond $1738 en nu zien we dat de indicatoren al netjes gedraaid zijn en de koers de afgelopen dagen al opgelopen is, hetgeen een nieuwe cyclusbodem bevestigt.

In dat geval mogen we snel nieuwe highs gaan zien tot dik boven $1800. Het referentieniveau ligt daarbij rond $1730. Daaronder zien we dan toch een grotere correctie en zijn longposities niet langer gerechtvaardigd.

Crude oil futures dagchart

Crude oil futures dagchart

Conform mijn analyse van vorige week zagen we dat de futures tussen en een nieuwe dagcyclusbodem hebben gezet. De opwaartse trend is duidelijk gebroken, maar er moet nu blijken in hoeverre we naar shorts mogen kijken. Indien dit een nieuwe neerwaartse trend wordt, dan willen we een lagere top zien, het liefste zonder een slotkoers boven $94.

Ketst de koers rond de dalende MA banden af om daar dan een bearish dagcandle te vormen, dan ga ik short voor een rit richting de onderste steunzone tussen $78 en $82. Wellicht gebeurt dat al vandaag, maar daarvoor wil ik eerst deze handelssessie afwachten.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2385, tweede steun 2300, eerste weerstand 2525, tweede weerstand 2600;

Dax future: eerste steun 7200, tweede steun 7100, eerste weerstand 7350, tweede weerstand 7450;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 139.50, eerste weerstand 142.00, tweede weerstand 142.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.