Trading dag update 20 augustus 2012

Dax future 60 minutenchart

Een record werd het net niet, maar gisteren was het toch bijzonder warm. Ik noteerde in mijn tuin ruim 37 graden. Dat soort records zijn op de beurzen ver te zoeken, zeker voor de AEX-index. Toch is de markt erg sterk, getuige het feit dat de koersen na de forse stijging de afgelopen week netjes op niveau bleven en aan het einde van de week er zelfs nog een plusje in zat.

Trading dag update 20 augustus 2012

In de chart van de Dax future zien we hoe de koers na een dagenlange trading range tussen 6900 en 7000 er afgelopen donderdag uitbrak. De MA banden zijn inmiddels weer opwaarts gedraaid en geven duidelijk aan dat de trend weer positief is. Ik voorzie in principe nog maximaal een koersdoel van rond 7200 voordat de Dax kan corrigeren.

Dax future 30 minutenchart

Kijk ook even naar de 30 minutenchart van de Dax future. Hier is duidelijk te zien dat traders na de uitbraak voldoende tijd hadden om een test van het uitbraakniveau als nieuwe steun af te wachten en erop te handelen. Exact op deze nieuwe steun werd een nieuwe 30 minutencyclus gezet. In principe dient nu elke terugval tot rond 7000 voor korte longs gebruikt te worden. Sluit de koers echter op uurbasis onder 7000 en beter nog, onder 6950, dan lijkt het opwaartse potentieel voorbij en mogen we ons (voor korte trades) aan de shortkant oriënteren.

Bund future 120 minutenchart

Bund future 120 minutenchart

De volgende chart is die van de Bund future op 120 minutenbasis. Zie hoe de koers een cyclusbodem zetten rond 140.80 en daarna tot tegen de dalende MA banden corrigeerde. Telkens wanneer dit het geval is en de cyclusindicatoren boven de 70 tot 80 noteren dienen we alert te zijn op topvorming. Deze topvorming proberen we dan te zien in de kortere time frame charts.

Bund future 60 minutenchart

Bund future 60 minutenchart

Zie nu in de 60 minutenchart van de Bund hoe we vanaf de 120 minuten cyclusbodem rond 140.80 een volledige 60 minuten cyclus kunnen zien en dat de tweede cyclus tegen vrijdagavond ook al qua indicatoren hoog stond. Met andere woorden, ook hier leek topvorming mogelijk.

Bund future 5 minutenchart

Bund future 5 minutenchart

Als we dit soort situaties tegenkomen (en dat gebeurt enkele keren per week) dan proberen vervolgens in een nog kortere time frames chart, zoals de 10 minutenchart, een patroon te ontdekken dat ons de topvorming bevestigt. Meestal is dat een bearish 1-2-3 patroon, zoals ik dat heb ingetekend. Ik ben vrijdagavond onder de  ‘2’ op 142.08 short gegaan. Stop loss op 142.25, 3 ticks boven de ‘1’.

Vanochtend opende de Bund lager en daalde tot iets onder 141.20. Er was vanaf de opening feitelijk geen kans meer om in te stappen, dat wil zeggen er vond geen ‘pullback’ plaats, maar de koers daalde meteen en bleef dalen. Daarom is het zaak als trader om ook op vrijdagavond even te kijken, ook al staat het bier koud en heb je wellicht iets anders aan je hoofd. De beloning is vaak zoet en het begint de maandag dan veel prettiger als er al een aardige plustrade in de boeken staat.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2460, tweede steun 2400, eerste weerstand 2500, tweede weerstand 2540;

Dax future: eerste steun 7000, tweede steun 6900, eerste weerstand 7100, tweede weerstand 7200;

Bund future: eerste steun 140.80, tweede steun 140, eerste weerstand 142.20, tweede weerstand 143.60.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.