Dax future kwartaalchart

Er komt structuur in de charttechnische beeld en ik wil dan ook meteen beginnen om een grondige analyse van de Dax te maken.

Ik begin de analyse met de kwartaalchart. Deze laat dus de zeer lange historie zien we we kunnen zo de lange cyclus van gemiddeld 4,5 jaar in kaart brengen. We tellen nu de 27e bar van deze kwartaalcyclus, zodat we kunnen vaststellen dat deze cyclus al aan de lange kant is. Gemiddeld duurt een cyclus rond 20 bars, met uitschieters van 14-30. We zitten nu dus in de laatste fase van de cyclus, die altijd het meest bearish is. In de chart is dat terug te zien, er is een duidelijke top gemaakt en de Double Stochastics indicator is al ver gedaald. Zoals ik het zie, zal deze indicator nu verder dalen en de bodemzone rond 10 of lager opzoeken, daar waar ik de circel gezet heb. Dat betekent ook dat er voor zeker nog een kwartaal neerwaartse druk zal zijn en als koersdoel fungeert dan het voormalige uitbraakniveau tussen 8800-9000.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Als de kwartaalanalyse correct is dan zullen we dit terug moeten zien in de weekchart middels left translation. En ziedaar, we lijken op onze wenken te worden bediend. We zien dat de Dax gisteren het niveau van de meest recente weekcyclusbodem gebroken heeft. Dat betekent dat de top van deze weekcyclus feitelijk gezet is en wel op de tweede bar. Dat is zeker left translation en we mogen daaruit de conclusie trekken dat de Dax in deze cyclus dus nog gemiddeld 14 weken kan dalen. Dat betekent voor de huidige kwartaalchart dat er nog zo’n twee bars aan toe worden gevoegd en dat kan best correct zijn. Het koersdoel dat ik als eerste voor ogen heb is de steun tussen 10100 en 10200.

Dax future 2-dagcyclus

Dax future 2-dagcyclus

We gaan de volgende chart raadplegen, die van de 2-daagse cyclus. De huidige cyclus noteer de 16e bar. De MCL is dus de vorige dagcyclus (twee volledige dagcycli vormen een gehele 2-daagse cyclus). Een lastige situatie nu. Immers, het kan best zijn dat de cyclus hier een bodem zet, aangezien de indicatoren allemaal op een niveau staan waar dit normaal gebeurt. OOk de RSI14 noteert net onder de 40 en dat niveau fungeert vaak als (eerste) steun. Het alternatieve scenario, getriggered door enige vorm van paniek onder beleggers, is een spike omlaag tot rond 10200, waar dan de cyclusbodem gezet wordt. Maar het scenario is in beide gevallen hetzelfde: we krijgen of nu of na een korte spike omlaag een herstel van 1-3 weken, waarna we weer omlaag mogen kijken.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We zijn toegekomen aan de laatste chart, die van de dag. Hier is goed te zien dat de huidige dagcyclus ook in de laatste fase zit en thans de 18e bar noteert. Een redelijk normale cyclus dus qua lengte. We zitten nu in de eerste steunzone 10580-10625. De koers mag hier best even doorheen prikken, als we er maar in of boven sluiten voor een geslaagde test. Zowel de Double Stochastics als de RSI2 noteren niveaus die overeenkomen met een mogelijke cyclusbodem. Deze is uiteraard nog niet bevestigd, maar dat kan goed vandaag of morgen gebeuren. Echter, we moeten rekening houden met een mogelijke uitschieter tot eerder genoemde 10200. Het is op basis van deze chart niet te zeggen of dat gebeurt, daarvoor moeten we de intraday charts blijven volgen. Ik ga zelf vooralsnog uit van het ‘normale’ scenario van een cyclusbodem die hier wordt gezet. Zoals eerder gesteld, voor het scenario maakt het niet veel uit, want dat gaat uit van een herstel van 1-3 weken, gevolgd door de nieuwe dalingsgolf. Alleen kan het vertrekpunt van het herstel dus eventueel lager liggen.

Kortom: Nieuwe shorts, tenzij middels intradaycharts ingenomen, lijken me wat laat in de cyclus. Er is echter duidelijk structuur in het charttechnische beeld en het meest waarschijnlijke scenario lijkt dus per saldo een daling van drie tot vier maanden tot ergens rond 8800-9000.

Bund dagchart

Bund dagchart

We bekijken afsluitend nog even kort naar de Bund en het Goud. In de dagchart van de Bund zien we thans de 12e dag van de dagcyclus. Per saldo is deze cyclus alweer aardig bullish, omdat we vrij snel boven de vorige toppen zijn gestegen,. Echter, het gaat met relatief onzuivere bars, dus van een zeer sterke trend is nog geen sprake. Maar de eerste weerstandzone lijkt gebroken en dat maakt de weg vrij voor een volgend koersdoel rond 157. Waarbij we uiteraard altijd bedacht moeten zijn op een kortstondige uitschieter die een volgende dag wordt tenietgedaan. Als meest zinvolle stop voor long swing traders zie ik thans het niveau op 154,50, dat reeds enkele keren in de afgelopen dagen door de markt is getest en telkens kopers aantrok. Daaronder lijkt de meest recente opwaartse beweging ten einde.

Spot Gold weekchart

Spot Gold weekchart

Het Goud is weer een van de winnaars geweest de afgelopen week en dat klopt dan ook wel met het eerder gestelde scenario van een herstel tot de vorige week gemarkeerde cirkel in de weekchart. Dit is overigens vooralsnog een pure countertrend beweging, dus swingtraders zullen de stop loss regelmatig netjes op moeten schuiven omdat de trend natuurlijk nog steeds dalend is.

Volgende week in verband met vakantie geen bijdrage.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3400, tweede steun 3300, eerste weerstand 3500, tweede weerstand 3700;

Dax future: eerste steun 10600, tweede steun 10200, eerste weerstand 11000, tweede weerstand 11600;

Bund future: eerste steun 154.50, tweede steun 153.00, eerste weerstand 157.00 tweede weerstand 158.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.