Laatste update:

Bund

Bund

Dit is mijn laatste blog voor dit jaar. Morgen nog de laatste column en dan zetten we weer een streep onder dit beursjaar. Het was wel een bewogen jaar, al zie je dat niet meer terug in de koersen, want de volatiliteit is er helemaal uit.

Op fundamenteel niveau gebeurt er echter van alles en het meeste is negatief. Beleggers hadden dit jaar dus heel veel fantasie dat het spoedig beter gaat en het zal mij benieuwen of deze fantasie nu door de keiharde realiteit wordt bevestigd of dat de koersstijgingen een luchtkasteel blijken te zijn.

Aangezien er de afgelopen dagen niet zo heel veel is gebeurd, sluit ik deze blog af met een korte kijk naar drie charts.

Ik gaf maandag aan dat ik voor de Bund nog zeker een test van het 144 niveau op de stijgende lange MA banden verwacht. Welnu, gisteren werd dat niveau keurig getest en thans zien we een eerste voorzichtige opleving van de koers.

Qua indicatoren en telling van de cyclus zou hier dus een dagcyclusbodem kunnen ontstaan. Ik wacht totdat ik op de hogere time frames een eerste hogere bodem in de uurchart zie en dan probeer ik daar long te gaan. Het wachten op een dergelijke bevestiging is belangrijk omdat je zo de kans op winst vergroot (de trend is dan immers al gedraaid) en je hebt een betere stop (lees een kleinere stop loss).

Dax Future 120 minuten

In de 120 minuten chart van de Dax future zien we nog steeds het vertrouwde beeld van de opwaartse trend. Ik gaf eerder al aan dat zolang de Dax boven 7560 noteert, we hogere highs mogen verwachten, waarvan akte. De nieuwe steun van betekenis ligt nu op 7630. Puur gevoelsmatig zou ik zeggen dat de correctie al lang en breed begonnen had moeten zijn, maar het is heel eenvoudig: zolang de steunen niet worden gebroken en de MA banden opwaarts lopen ben je gek als je short gaat.

Dit heeft dan niets met speculeren te maken (speculeren komt van het Latijnse ‘speculare’ en dat betekent observeren), want je observeert niet, je anticipeert op een koersdaling zonder aanwijsbare signalen. Het is de snelste manier om het trading kapitaal te verliezen, maar helaas blijven veel traders dit soort fouten herhalen. Het blijkt een soort verslaving: proberen de toppen en bodems te pakken. Maar zoals dat met haast elke verslaving gaat: hier bestaat geen happy end.

Goud future

Als laatste chart pakken we nog even Goud. Ik zit hier short vanaf $1695 en nu lijkt het neerwaartse momentum toe te nemen. Als deze steun definitief wordt gebroken dan komt mijn koersdoel rond $1625 al snel om de hoek kijken. Wordt het nog een gezellige kerst :)

Ik wens iedereen die de moeite neemt om mijn blog te lezen en er zo af en toe wat van opsteekt hele fijne dagen toe.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2640, tweede steun 2615, eerste weerstand 2665, tweede weerstand -;
Dax future: eerste steun 7620, tweede steun 7560, eerste weerstand 7680, tweede weerstand -;
Bund future: eerste steun 143.80, tweede steun 143.50, eerste weerstand 145.00 tweede weerstand 146.20;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volgMichaelAhrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.