Laatste update:

Dax future dagchart

Dit is de laatste blog van dit jaar. Na vandaag zal het handelsvolume alleen maar verder afnemen. De grote jongens hebben toch al hun boeken gesloten, dus ga ik er niet meer van uit dat we nog heel veel spektakel krijgen. Mr. Ben heeft er in elk geval voor gezorgd dat beleggers nog wat leuks onder de boom hebben in de vorm van een kersrally. Dank u wel Mr. Ben! U heeft beleggers dit jaar goed verwend. Dat de rest van de economie daar veel minder van profiteert, dat is bijzaak…

In de dagchart van de Dax zien we dat mijn eerdere vermoeden van een vroege cyclustop niet gerechtvaardigd was. Ik uitte de vorige keer al wat twijfel omdat de lange DS niet goed draaide en zomede de cyclusbodem niet duidelijk markeerde, maar de laatste dagen hebben aangetoond dat de cyclusbodem enkele dagen verder opgeschoven diende te worden. Als je posities inneemt middels de kortere intraday charts, dan kan er gelukkig nooit veel gebeuren in het geval de analyse op dagbasis niet correct is.

Immers, stel je krijgt een shortsetup in de intradagchart en je wilt deze short gebruiken voor een langere swing trade. Middels money management zet je diverse koersdoelen waar de positie stapsgewijs wordt uitgescaled. Het ergste wat er dus kan gebeuren is dat een positie meteen wordt uitgestopt, maar aangezien de stop loss kleiner is (het is immers een intraday chart), is de schade beperkt.

Zelf zag ik op een bepaald moment een goede kans op vlak bij de bodem op basis van een ‘failed breakout’ patroon long te gaan, maar heb deze kans gemist door een gebrek aan concentratie. Achteraf een dure fout, want nu staat de koers ruim 300 punten hoger. Tussentijds nog wel wat puntjes gepakt, maar zo blijkt maar, ook ervaren traders maken fouten en soms is de markt dan hard door geen herkansing op hetzelfde koersniveau te bieden.

Een test van de vorige top rond 9400 lijkt thans meer een formaliteit. De trend is opwaarts en niets lijkt beleggers tegen te houden de Dax naar 10.000 punten te brengen. Zo lijkt het. Ik zit nog steeds met mijn langere cycli, die ontzettend hard op topvorming wijzen, die maar niet wil komen. Dus ga ik gewoon met de stroom mee. Overigens zie je wel dat andere markten wel duidelijke toppen laten zien, dus wellicht dat we nu al voorzichtig de eerste signalen zien. Ik zal begin januari daar verder op ingaan.

Bund 420 min chart
Bund 420 min chart
Het scenario in de Bund kwam wel uit, een verdere daling van de koers nadat de horizontale steun rond 140.50 werd getest. Ik verwacht dat de Bund na een tussentijdse bodem uiteindelijk verder wegzakt. Als ik op de hele lange charts kijk, dan lijkt een daling tot 135 mogelijk. Maar daar kom ik dus begin januari nog op terug.
Crude oil weekchart
Crude oil weekchart

In de weekchart van Crude oil zien we vooralsnog een verder herstel. Ik gaf de vorige keer al aan het even aan te zien, dus zeker nog niet short te gaan. Mocht de koers rond $100 topvorming vertonen (hetgeen het eerst middels de intraday charts te zien is) dan is een eerste short wellicht interessant. De hele setting is in principe shortgericht qua setup, maar de koers moet de trigger geven en die zien we vooralsnog niet.

Goud dagchart
Goud dagchart

Als laatste chart Goud. Mijn shortpositie heeft het koersdoel bereikt, namelijk de steunzone rond $1190-1200. Een bodem is hier mogelijk, maar het kan ook zijn dat de koers hier gewoon dwars doorheen zakt. Ik heb een deel van de positie gesloten en het andere deel trail ik zodat er nog ruimte is om van een mogelijk forse sell off te profiteren.

Beste traders, ik wens iedereen hele fijne dagen toe en ga tijdens de feestdagen vooral even niet achter het scherm zitten. Er zijn mensen die zich dat niet kunnen voorstellen, maar er is ook nog iets anders dan traden :) En als jullie een goed voornemen hebben om jullie tradertalenten verder te ontwikkelen, wellicht is mijn driedaagse cursus dan interessant.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2920, eerste weerstand 3080, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 9200, tweede steun 8975, eerste weerstand 9450, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 139.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 140.50 tweede weerstand 142.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.