Dax future dagchart

Trading dag update 21 augustus 2012. Een betrekkelijk saai dagje gisteren, lage omzetten en niet veel beweging. Je moet als trader een dik vel hebben. De ene keer is het zo volatiel dat je amper een kop koffie kunt halen zonder dat de markt alweer een procent is gestegen of gedaald. De andere keer is het zo saai dat het haast spannender is om het gras te zien groeien dan naar de markten te kijken.

Trading dag update 21 augustus 2012

Laten we even kort een rondje langs de markten doen en naar de Dax, Bund, Goud en Olie kijken op dagbasis. Het lijkt er in de dagchart van de Dax sterk op dat de top van de dagcyclus momenteel gezet wordt. Ik tel vandaag de 20e dag van de cyclus. Dan zitten we al op de gemiddelde lengte, maar van een daling is nog geen sprake. Wel zien we dat de cyclusindicatoren getopt zijn.

Normaal gesproken zien we vandaag toch een soort omkeerdag gevolgd door twee of meer dagen van koerscorrectie tot ergens rond 6700/6800, waar dan de dagcyclusbodem gezet kan worden. Het lijkt er niet op dat de trading range van enkele dagen zelf een nieuwe dagcyclusbodem is geweest, omdat de indicatoren dat totaal niet aangeven.

Dax future 420 minutenchart

In de 420 minutenchart van de Dax future heb ik de meest recente cyclusbodem gemarkeerd. De eerste komt overeen met het begin van de dagcyclus. Normaal gesproken telt een dagcyclus twee volledige 420 minutencycli, maar in dit geval lijken het er drie te worden, dus een langere cyclus. Voor een shortsignaal is het van belang dat we op de kortere time frames een omkeersignaal zien en dat is nog niet het geval (maar kan uiteraard in de loop van de dag wel komen).

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund lijkt het erop dat de dagcyclusbodem twee dagen geleden gezet is, al moet ik zeggen dat het nog niet heel erg duidelijk is. Die duidelijkheid komt er wel als de koers vandaag goed boven de toppen van de afgelopen twee dagen rond 142.20 uitbreekt.

Een herstel tot rond 144 is dan goed mogelijk. Uitgaande van de (zwakker wordende) inverse relatie met aandelen zou het wel passen dat we in de Bund een bodem hebben en in de aandelen een top.

Goud future dagchart

De dagchart van het goud oogt ook al niet bijzonder spannend, hoewel die spanning wel wordt opgebouwd. Ik ga ervan uit dat een uitbraak boven of onder deze lange trading range tot een flinke beweging van de koers zal leiden. Binnen deze trading range is er enkele dagen geleden een nieuwe dagcyclusbodem gezet.

Met een stop iets eronder rond $1590 zouden traders met een longpositie kunnen anticiperen op een opwaartse uitbraak die boven $1650 dan definitief wordt bevestigd. Zelf houd ik niet zo van anticiperen, maar het lijkt erop dat de eerste en meest bullish fase van de dagcyclus wellicht genoeg kracht heeft om de koers boven de diverse toppen van de afgelopen weken te stuwen en dan zullen de nodige kooporders geactiveerd worden.

Crude oil futures dagchart

In de dagchart van Crude oil futures zagen we begin augustus een mooi koopmoment toen de koers netjes op de inmiddels opwaarts draaiende MA banden terugviel en daar de dagcyclusbodem zette. Inmiddels is de koers al fors opgelopen en lijkt mij een consolidatie meer op zijn plaats. Op dit niveau zie ik geen god instapniveau, eerder bij een terugval tot rond $90, waarbij de cyclusindicatoren een bodem markeren.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2460, tweede steun 2400, eerste weerstand 2500, tweede weerstand 2540;

Dax future: eerste steun 7000, tweede steun 6900, eerste weerstand 7100, tweede weerstand 7200;

Bund future: eerste steun 140.80, tweede steun 140, eerste weerstand 142.20, tweede weerstand 143.60.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.