Trading dag update 21 augustus 2013

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We komen langzaam maar gestaag in een periode terecht waarin de wereldwijde beurzen steeds meer onder druk komen te staan. De emerging markets zitten reeds in een bear market en in de VS zien we ook duidelijke signalen van topvorming.

Hetzelfde in Europa. Het is nu wachten op de volgende dagcyclus die een vroege top laat zien zodat we vroeg aan de shortkant kunnen instappen voor een verdere correctie van 10-15%. Uiteraard, hoewel dat helaas voor veel traders niet vanzelfsprekend is, eerst de markt het signaal laten geven, dus niet zomaar anticiperen.

In de dagchart van de Dax future zien we dat de trading range tussen 8220 en 8470 netjes intact is. Voor swingtraders is dit lastig traden, omdat er geen mooie bewegingen zijn. Voor daytraders zijn er uiteraard elke dag de nodige setups op kleinere time frames.

Qua telling van het aantal dagen dat deze cyclus loopt (15e dag), alsmede de stand van de indicatoren, zou ik zeggen dat de cyclusbodem nog niet gezet is. Alleen de RSI staat zoals die moet staan op een bodem. Echter, als ik naar andere beurzen kijk, bijvoorbeeld AEX, Nasdaq en S&P, dan ziet het beeld in deze charts er wel zo uit dat een cyclusbodem gezet kan zijn.

We moeten voor de Dax wachten totdat het signaal komt. In casu een slotstand boven de high van gisteren rond 8335, waarbij ook de indicatoren naar boven draaien. Vanuit de lagere time frames kunnen dan eventuele long trades gepland worden.

Gezien de zwakte van alle beurzen zou ik verwachten dat DE top nu gezet is en we de komende weken/maanden verder corrigeren. Dat zou dus ook betekenen dat de dagcycli een ander karakter krijgen, namelijk left translation. De komende dagen (3 tot 8 dagen ) zullen dat verder uitwijzen.

Bund future dagchart

In de Bund zien we wel dat er een nieuwe dagcyclusbodem gezet is. De koers leek even onder de vorige bodem uit te breken, maar dat werd op het laatste nippertje nog afgewend. Echter, dat zal slechts tijdelijk zijn verwacht ik. We hebben zeven weken geleden een nieuwe weekcyclusbodem gezet en het feit dat we nu al deze bodem (dus de start van de huidige cyclus) testen, is een signaal dat de top van deze wekcyclus wellicht al gezet is.

Dat betekent dat de huidige dagcyclus mogelijk al tussen nu en de komende vijf dagen zal toppen (ergens rond 142 denk ik) en we daarna flink zullen dalen in koers. Nieuwe shorts zijn dus bij signalen van topvorming interessant voor een daling tot rond 137.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2775, tweede steun 2750, eerste weerstand 2860, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8220, tweede steun 8100, eerste weerstand 8465, tweede weerstand 8540;

Bund future: eerste steun 140.00, tweede steun 139.50, eerste weerstand 142.00 tweede weerstand 142.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.