Laatste update:

Bund future maandchart

Bund future maandchart

Zo, net weer twee dagen intensief training Treasury Management gegeven aan personeel van een van de grootste pensioenfondsen van Nederland, dus geen tijd gehad om zelf te traden. Prettig om te zien dat lopende swing trades, zoals de short in Crude oil (daar schreef ik al een tijd geleden over) aardig lopen. Voor Crude trek ik nu ook de stop na en de helft van de trade wordt gesloten.

Op iets boven $97 short en op iets boven $94 de helft eruit. De rest van de positie wordt beschermd met een stop iets boven de high van gisteren. Die ligt rond mijn entry, zodat deze hele trade in het meest ongunstige geval een kleine winst oplevert. Er zijn ergere dingen om mee te maken.

Op verzoek kijk ik vandaag eens naar de Bund future en maak daar een analyse van de maand-, week- en dagchart.

We beginnen met de maandchart. Duidelijk te zien, de trend is opwaarts. De koers ligt al lang boven de korte MA banden en elke correctie houdt het niet langer dan aan goede maand vol. Voor de doemdenkers, mogelijk dat we hier een dubbele top hebben gevormd.
In ieder geval heeft de koers moeite het patroon van hogere toppen voort te zetten. Ik heb vijf maanden geleden een cyclusbodem geplaatst, uitgaande van de telling van de maandbars en de onderverdeling in de weekcyclus.
Ik ben me er niet 100% zeker van, omdat de RSI niet echt laag genoeg stond, maar in een sterke opwaartse trend wil dit wel eens gebeuren. Mocht dit geen cyclusbodem geweest zijn, dan betekent dit dus dat we nog met de oude cyclus zitten, maar die wordt dan wel erg lang en dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ik houd het er dus op dat we in een nieuwe maandcyclus zitten die thans de vijfde maand telt.
Stel dat we dan ook inderdaad al een top gezet hebben dan betekent dit dat de Bund de komende 12 maanden per saldo fors lager in koers kan. Daarvoor hebben we thans echter nog onvoldoende signalen.
Bund future weekchart

Bund future weekchart

 

In de weekchart is er volgens mij drie weken geleden een nieuwe weekcyclusbodem gezet. De vorige cyclus was per saldo bullish omdat de top rechts van het midden werd gezet (‘right translation’). Een nieuwe top werd echter niet gezet, dus er zijn signalen die erop wijzen dat het opwaartse momentum aan het verdwijnen is. Op de korte termijn lijkt een opwaartse beweging nog het meest waarschijnlijk.

Immers, we zitten nog aan het begin van de weekcyclus en die is het meest bullish. Boven de high van de bar van twee weken geleden (143.11) mag op een stijging gerekend worden. Mogelijk dat de weerstandzone rond 146/147 dan nog eenmaal getest wordt. Er geldt, hoe zwakker deze stijging, des te groter de kans dat we later in de cyclus kunnen dalen. Deze fase is het meest bullish en we moeten dus goed opletten of deze bullish fase ook resulteert in hogere koersen.

Als de koers gedurende de eerste weken per saldo slechts neutraal beweegt, dan geeft dit aan dat de markt niet meer de kracht heeft om te stijgen en we weten dat het dan een kwestie van tijd is voordat de boel in elkaar klapt.

Dat signaal is er echter nu nog niet, dus laten we vooral met een ‘open mind’ naar de koers kijken, zonder al de voorkeur te hebben voor een bepaald scenario. Feitelijk wordt het meest bearish signaal gegeven als we onder 141 dalen. In dat geval lijken mij shorts van meerdere weken tot maanden te meest interessante strategie. Het eerste koersdoel ligt dan rond 135.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Tenslotte nog de dagchart. De huidige dagcyclus noteert thans de 16de dag. We maken nog een aanstalten om te dalen, maar dat kan nog komen. Indien de koers in de komende dagen niet boven 143 uitbreekt dan mag toch op een daling tot de nieuwe dagcyclusbodem gerekend worden. Op de korte termijn is dan 141 mogelijk.

Middels de intradaychart kun dan het beste moment gekozen worden. Boven 143 is de dalende trend afgebroken en dan kan de Bund weer even vleugels krijgen. Wellicht in combinatie met een fors dalende aandelenbeurs?

Conclusie: het bearish scenario neemt concretere vormen aan, maar op dit moment hebben wij nog te weinig concrete signalen om er echt op in te spelen. Er moeten eerst belangrijke niveaus gebroken worden, zoals 141, om een langere short te rechtvaardigen. Tot die tijd lijkt het mij verstandig om op de korte termijn te traden en daarbij de korte trends te volgen.

 

Trading cursus 22, 23 en 24 maart bijna vol

Traders, opgelet! Mochten jullie nog naar de driedaagse cursus willen op 22, 23 en 24 maart as. dan is het verstandig om je nu aan te melden. Ik heb nog enkele plaatsen vrij, maar vol =vol. Alle info over de cursus staat op:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2885, tweede steun 2560, eerste weerstand 2675, tweede weerstand 2730;

Dax future: eerste steun 7540, tweede steun 7500, eerste weerstand 7800, tweede weerstand 7900;

Bund future: eerste steun 141.50, tweede steun 140.00, eerste weerstand 143.00 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.