Dax future dagchart

Regelmatige lezers van deze blog weten inmiddels hoe ik tegen trading aankijk. Het is niet zozeer proberen een bepaalde visie te hebben en deze koste wat het kost te handhaven, maar vooral wachten op juiste momenten en dan zonder aarzeling en volgens plan handelen.

Kijk even naar de dagchart van de Dax future. Alerte traders weten dat het niveau rond 9400 een steunniveau is en worden daarom extra alert als de koers daarin terechtkomt. Heel even prikte de koers onder 9400 om dan meteen om te keren en boven de vorige high uit te stijgen. Intraday waren er meerdere manieren om tijdig long te gaan. Waarom laat ik dit zien? Omdat een trader altijd de afweging moet maken tussen het potentiële rendement en risico. Long gaan op dit niveau is best mogelijk en wellicht levert het ook winst op, maar het moge duidelijk zijn dat na 400 punten stijging binnen enkele dagen het opwaartse potentieel in een minder goede verhouding staat tot het risico dan wanneer de koers een belangrijke steun (rond 9400) test. Traden heeft dus met wachten en met zoeken te maken. Wachten op het goede moment en zoeken naar de juiste setups en de juiste risico/winst verhoudingen.
Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

Als we even bij het vorige verhaal blijven, kijk dan even naar de Bund future op 420 min basis. Hier zien we hoe de koers krachtig boven de MA banden uitbreekt en na het aantikken van 140.90 corrigeert tot rond 140.40. Dat niveau ligt in de steunzone die we dan natuurlijk al lang in de chart hadden kunnen zien. Ook hier geldt dus weer: wachten tot het juiste moment zich aandoet en niet blind achter de markt aanlopen. Longposities kunnen nu best geld opleveren, maar de verhouding risico/winst is niet goed. Ik wacht daarom liever totdat de Bund ergens rond 140.80 noteert en kijk of daar dan bodemvorming ontstaat.

 

Crude oil futures weekchart
Crude oil futures weekchart

In de weekchart van Crude Oil futures zien we dat de gemarkeerde weerstand rond 0 als topniveau fungeerde en de koers nu het beginpunt van de weekcyclus test. Op dagbasis is er sprake van een nieuwe dagcyclus die thans dag 8 noteert. Als dit bearish plaatje blijft, dan zou de koers ergens rond $96 moeten afketsen om dan onder $91 te dalen. Met andere woorden, er staan interessante potentiële shorts op de kaart, het is zaak de koers in de gaten te houden.

Goud future dagchart
Goud future dagchart

De dagchart van Goud laat goed zien dat de koers rond $1180-1200 wederom de steunzone heeft getest, die afkomstig is van de weekchart (bodem juli 2013). Zit hier een dubbele bodem in, dus bodemvorming op de langere termijn? Goed mogelijk, maar dan willen we zien er een hogere bodem op dagbasis wordt gezet. Bijvoorbeeld een terugval tot ergens rond $1220-1230 waar we dan een hogere dagcyclusbodem zien. Dat zou een mooi moment opleveren voor een longtrade voor minimaal enkele weken of langer. Dus ook hier geldt: even alert zijn.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3120, tweede steun 3040, eerste weerstand 3180, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9640, tweede steun 9400, eerste weerstand 9800, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 140.90, tweede steun 140.40, eerste weerstand 141.80 tweede weerstand 142.20

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.