Trading dag update 21 juni 2013

Dax future 420 min chart

De uitspraken van Ben Bernanke hebben de markten flink in beroering gebracht. Ergens wel vreemd, want iedereen weet dat het staat te gebeuren. De reacties waren in elk geval niet mis.

Alles daalde, aandelen, obligaties en goud. Dus nee, goud is geen vluchthaven. Wie nog steeds in dit sprookje gelooft, die moet maar eens wat historische grafieken bestuderen.

Bekijk de 420 min chart van de Dax. Ik zat een beetje te zwabberen met de dagcyclusbodem. Heen en weer en nog een keer, het beeld was mij niet helder. Het lijkt er toch op dat op 6 juni de dagcyclus gezet was. Voor mijn trading maakt dat niet zoveel uit, omdat ik de meeste signalen uit de intraday charts haal.

Maar voor een langere visie is het best handig. Het lijkt er op dat we nu de mid cycle low maken van de dagcyclus en dan zien we dus in de 420 min chart de eerste cyclusbodem. Een herstel, kort en krachtig, ligt voor de hand. Maar de trend is neerwaarts en dat is een belangrijk feit, omdat het dan zaak is na dat herstel weer te zoeken naar shorts.

Bund future 420 min chart

Ook de Bund zit in een dalende trend en we zagen gisteren en vanochtend nieuwe lows. Zie hoe het herstel weer netjes op de dalende MA afketste en we een bearish 1-2-3 signaal kregen. Eergisteren schreef ik nog dat we boven 144 een signaal krijgen van een weekbodem, maar dat dit signaal nog niet gezet was.

Het koersverloop toont aan dat het daarom altijd belangrijk is om op bevestiging te wachten. Ik lees vaak dat traders moeten anticiperen, maar volgens mij ga je dan je eigen visie proberen op te dringen aan de markt. De markt beslist zelf welke kant het op gaat, daarom probeer ik altijd pas te handelen nadat ik bepaalde signalen of setups krijg. Ik handel daardoor minder, maar wel met een veel hogere hit ratio.

Ook in de Bund mogen we een herstel verwachten omdat de 420 min cyclus dicht bij een bodem staat. Long is hier niet aan de orde, de trend is immers dalende. Ik wacht totdat we een herstel achter de rug hebben en de koers ergens rond de MA banden staat.

Goud future dagchart

Tenslotte Goud, dat ook niet ongeschonden uit de strijd kwam. Ik gaf al eerder aan dat we onder $1385 een nieuwe neerwaartse impuls konden verwachten. Ben zelf ook rond dat niveau short gegaan, met als koersdoel een nieuwe low onder $1320.

Op dit moment ben ik weer ‘flat’ en wacht op een herstel van de markt. Een nieuwe dagcyclusbodem lijkt mij gezien de telling en de indicatoren wel aan de orde. Echter, de trend is neerwaarts, dus opwaartse posities lijken mij niet aan de orde.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2565, tweede steun 2480, eerste weerstand 2680, tweede weerstand 2760;

Dax future: eerste steun 7870, tweede steun 7600, eerste weerstand 8300, tweede weerstand 8400;

Bund future: eerste steun 142.00, tweede steun 141.20, eerste weerstand 144.50 tweede weerstand 145.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.