Dax future 240-minutenchart

De hele kwestie rond Cyprus lijkt de financiële markten niet echt bijzonder te interesseren. Even was er maandagochtend iets dat op paniek leek, maar kort daarna was het weer ‘business as usual’: gewoon kopen als de koersen iets lager staan. Beleggen was nog nooit zo makkelijk. Je koopt gewoon een index (geen individuele aandelen, want die vertonen unieke risico’s en kunnen wel dalen in koers) en vertrouwt erop dat Mario en Ben hun ding doen. De rendementsteller loopt gewoon rustig door.

Het is allemaal een beetje surrealistisch, hoewel de man in de straten van Griekenland, Cyprus, Italië, Spanje en Portugal daar waarschijnlijk heel anders over denkt. Het is dan zaak als trader en belegger dit gevoel los te koppelen en gewoon naar de charts te kijken. Dat is een betrouwbare houvast voor een trader: de charts zien er telkens hetzelfde uit.

Koersen dalen, stijgen, bewegen in trading ranges en regelmatig kom je weer dezelfde setups tegen. Door dit los te zien van de actuele gebeurtenissen wordt het gewoon een spel van de grote getallen en met een gegeven statistisch voordeel. Hiervoor is het uiteraard noodzakelijk dat de regels van het spel niet continu veranderen.

In de 240-minutenchart van de Dax zien we nog steeds een opwaartse trend, maar je kunt niet zeggen dat het koersverloop makkelijk te traden is. Veel uitschieters, dus grote kans om uitgestopt te worden, ongeacht of je long of short zit. Ik ga ervan uit dat de Dax vrij snel de steun rond 7880 punten test. Pas boven 8050 punten zijn longs weer interessant.
Bund future 240-minutenchart

Bund future 240-minutenchart

In de Bund zien we vooralsnog dat de gap niet gedicht is. De bovenkant van de gap, tevens de koerstop van begin maart, fungeert als een aardige steun. Toch ga ik ook hier ervan uit dat deze steun op 144 wordt gebroken en de koers de lange opwaartse MA banden rond 143,50 zal testen. Daar pas ga ik weer kijken naar longposities die langer duren dan hooguit een uurtje.

Crude oil dagchart

Afgelopen dinsdag gaf ik aan dat Crude wel eens interessant kan zijn, mits we op een lager niveau kunnen instappen. Als we naar de dagcyclus kijken, dan lijkt deze nu de top gezet te hebben.

Onder $92 kan de koers dan nog wat lager, waarbij het voor een eventuele longtrade vanuit de weekchart geredeneerd van belang is dat de koers niet onder $89 daalt. Indien we dus ergens tussen $91 en $92 een cyclusbodem zien, gevolgd door een duidelijke draai naar boven, dan neem ik een longtrade in, anders even afwachten.

Goud future weekchart

Voor contraire traders zou Goud ook wel interessant kunnen zijn. Als je ervan uitgaat dat de steun rond $1540 sterk genoeg is dan is een longtrade met koersdoel $1800 wel mogelijk, met een stop op $1510. Zelf ben ik niet zo gecharmeerd van dit soort trades, doe dat liever vanuit een eerste hogere bodem in een lagere time frame omdat dan de hit ratio groter is en de stop loss kleiner.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2575, tweede steun 2500, eerste weerstand 2650, tweede weerstand 2700;

Dax future: eerste steun 78800, tweede steun 7800, eerste weerstand 8000, tweede weerstand 8100;

Bund future: eerste steun 144, tweede steun 143.50, eerste weerstand 144.70 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.