Trading dag update 21 mei 2015

Na de vrij forse correctie van de Dax en Eurostoxx (terwijl we in de VS helemaal geen correctie zagen), zien we de laatste dagen weer dat de markten een deel van de voorafgaande koersdaling goed weten te maken.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we dat de koers reeds ongeveer de helft van de vorige daling heeft ingelopen. De korte neerwaartse trend is gebroken, terwijl de lange opwaartse trend nooit in gevaar is geweest. We kunnen ook vaststellen dat de weekcyclusbodem zeer waarschijnlijk is gezet. 29 weken duurde deze cyclus, hetgeen erg lang is. De vraag doet zich uiteraard nu voor: krijgen we wederom een weekcyclus met right translation? Dat zou betekenen dat de 4,5 jaars cyclus nog verder uitgerekt gaat worden of we hebben ergens een bodem gemist. Maar een bodem in een 4,5 jaars cyclus, zonder dat daar een correctie bijhoort (de gemiddelde correctie bedraagt meer dan 25%), hoe kan dat? We gaan het zien. Het is gelukkig voor een trader geen enkel probleem als de lange visie (nog) niet uitkomt, daarom bestaan er immers intraday charts!

Op dagbasis zien we nu dat de huidige dagcyclus vandaag de tiende dag ingaat. Mogelijk dat de we dus ergens vandaag of morgen een wat meer serieuze neerwaartse dag meemaken om zo de mid cycle low te zetten. Voor daytraders biedt dat weer kansen op een aardige shorttrade.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Wat moeten we op dit moment met de Bund? Niet zo heel veel. De dagchart is ‘stuk’ om het maar zo te stellen. De volatiliteit is erg hoog. We zien wel een short setup in de indicatoren maar met deze hoge beweeglijkheid concentreer ik mij op de kortere time frame charts en dat is al een aardige klus op dit moment. Voor een goede short wil ik in de dagchart minimaal een goede test van het niveau rond 155 zien. Voor een mogelijke long daarentegen een hogere bodem, die op dit moment nog even verder weg ligt.

Goud dagchart

Goud dagchart

Ook de dagchart van het Goud ziet er vrij rommelig uit. Er ligt enige steun rond $1180. De huidige dagchart telt de 13e bar. Als het koersbeeld inderdaad bullish is, dan zal deze lopende cyclus niet nu al in de correctiemodus terecht mogen komen en de volgende cyclusbodem mag niet al te ver onder het huidige niveau liggen. Al met al behoort Goud nu even niet tot mijn meest favoriete markten omdat er gewoon geen trend aanwezig is.

Crude oil future dagchart

Crude oil future dagchart

Tenslotte kijken we nog even naar de dagchart van Crude oil. Er is sprake van een opwaartse trend die nu een aantal weken duurt. De volatiliteit neemt wat af en we zien dat de correctiefases vrij beperkt zijn. Thans lijkt het er ook op we reeds een nieuwe cyclusbodem gezet hebben en als dit beeld zich voortzet dan zou de koers binnen enkele dagen weer boven de vorige top rond $64 moeten breken, getuige het positieve cyclusbeeld van de afgelopen periode. Als de koers echter niet of slechts kort deze top weet te breken, dan signaleert dat mogelijke left translation en mogen we als traders weer richting short kijken.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3600, tweede steun 3500, eerste weerstand 3700, tweede weerstand 3760;

Dax future: eerste steun 11750, tweede steun 11200, eerste weerstand 12100, tweede weerstand 12200;

Bund future: eerste steun 153.00, tweede steun 152.00, eerste weerstand 155.00 tweede weerstand 156.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.