Dax 420′ chart

De beste vriend van beleggers is natuurlijk Mario Draghi, die vandaag bekend gaat maken hoe groot de bazooka is waarmee hij Europa uit het moeras wil halen. Volgens Jean Claude Trichet, zijn voorganger bij de ECB, zijn wij  allemaal “Europese vrienden” die elkaar helpen. Het zal mij benieuwen, maar als ik enkele vooraanstaande economen mag geloven dan zal de Europese variant van de QE de economische groei niet bevorderen.

Kortom, veel vraagtekens of het boogde effect wel tot stand zal komen en dat is voor mij telkens een bewijs dat ik met de charts ook al een heel eind kan komen. Immers, de markten geven aan dat zij vooralsnog wel vertrouwen hebben in QE, getuige de uitbraak die we in de Dax &Co. hebben gezien.

In het vorige trading commentaar gaf ik aan dat ik wat twijfels had over een mogelijke uitbraak, maar de markt bewijst mijn ongelijk. Daarom, en dat gaf ik al vaker aan, dient een trader altijd flexibel te zijn, als zijn of haar visie niet uitkomt. Je kunt vasthouden dat je gelijk krijgt, maar dat is ‘financial suicide’. De chart van de Dax op 420′ laat duidelijk zien dat de uitbraak een feit is en de koers feitelijk nog verder kan stijgen. 11000, wellicht zelfs 12000, het is allemaal mogelijk. Uiteraard houd ik nog steeds de lange cyclus in de gaten en volgens mij ligt straks alleen nog maar een korte, maar zeer felle daling voor de hand waardoor de 4,5 jaars cyclus wordt afgesloten. De meeste dalingen echter komen niet voor direct vanaf de top, dus concentreer ik mij nu op de huidige chartsituatie. Steun vinden we rond 10100, dat zou een aardige kans bieden voor traders die wat korter op de bal spelen. Daaronder ligt rond 9300 de volgende steun. Al met al een bullish plaatje dus.

Bund 420' chart

Bund 420′ chart

In de 420′ chart van de Bund zien we dat de lopende cyclus ten einde loopt, hetgeen de correctie vanaf 158 tot nu rond 156.35 verklaart. Rond het huidige niveau ligt steun, die afkomstig is van de opwaartse MA banden. Wederom zien we ook een nieuwe long setup, die uiteraard nog middels een trigger moet worden bevestigd. Ik vraag mij wel af in hoeverre deze opwaartse trend nog veel opwaartse potentie heeft. Immers, een aandeel kan in theorie onbeperkt stijgen, maar een obligatie niet omdat het effectieve rendement dan nul is. Nu weet ik dat bijvoorbeeld Zwitserse obligaties al een negatief rendement hebben, maar dat heeft natuurlijk ook een grens. Met andere woorden, de opwaartse potentie is beperkt. Daarnaast hebben traders zich al gepositioneerd inzake de QE. Kortom, het ‘buying the dips’ scenario is nog steeds intact, maar hier geldt duidelijk: ‘the sky is not the limit’.

Goud weekchart

Goud is de winnaar van de laatste weken en in de weekchart zien we nu ook dat de dalende MA banden duidelijk zijn doorbroken. De trend is overigens nog wel neerwaarts gericht en op de korte termijn verwacht ik een test van de kortere steun rond $1280 omdat de dagcyclus aan het toppen is. Voor zover de koers echter rond dat niveau een nieuwe dagcyclus start, dan levert dat voor traders een prachtige longkans op met koersdoel $1400. Met andere woorden, even wachten op een dip van de koers en dan observeren of genoemde steun inderdaad de nieuwe bodem oplevert die als springplank dient voor een nieuwe opwaartse impuls.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3200, tweede steun 3010, eerste weerstand 3280, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 10100, tweede steun 9300, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 156.20, tweede steun 155.40, eerste weerstand 157.20 tweede weerstand 158.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.