Trading dag update 22 oktober 2015

De laatste dagen werd mij eens te meer duidelijk dat traders altijd een ‘open mind’ moeten hebben. Hoe vaak keek ik niet ’s ochtends of ’s avonds naar een (intraday)chart en trok daaruit een bepaalde conclusie, die dan enkele uren later door de markt teniet werd gedaan. Dit heeft overigens met name te maken met de cyclusfase. De meest betrouwbare fase is die waarin een grotere cyclus net is gebodemd en alle lagere cycli dezelfde (opwaarts) richting op wijzen, alsmede die waarin de grotere cyclus in de eindfase zit en alle lagere cycli ook omlaag wijzen. Daartussen zie je vaak dat cycli elkaar compenseren en dat verklaart de trading ranges en ‘false breakouts’.

In ieder geval, flexibiliteit is een zeer nuttige eigenschap en nodig om als trader te overleven. Je moet anders wel over zeer diepe zakken beschikken als je wilt vasthouden aan een visie die door de markt als onjuist wordt bestempeld. Ik ken traders die daar bewust op aansturen. Als zij fout zitten, dan blijven zij zitten zonder de stop loss te activeren. Zij slaan even een cyclus over en wachten dat de volgende zijn werk doet. Dat gaat zelfs vaak goed, om de eenvoudige reden dat markten meestal in een trading range zitten en dus vaak terugkeren tot bepaalde vorige niveaus. Echter, er zijn wel degelijk gevallen waarin dat niet gebeurt en de markten nooit meer achterom kijken en de trader later met een wel zeer groot verlies achterblijft. Daarom deze les: wees flexibel en hanteer altijd een stop loss. Het is niet erg om uitgestopt te worden en te moeten erkennen dat de visie of positie fout was, maar het is wel erg om fout te zitten en bewust de positie aan te houden.

Dax future dagchart

In de dax dagchart tellen we vandaag de 16e dag van de lopende cyclus. Tijd voor een top derhalve? Feit is dat dit een bullish cyclus is, maar dat past goed in de beginfase van de nieuwe weekcyclus. Gezien de telling zou je dus zeggen dat een top eraan komt, waarbij we echter nooit een laatste forse opwaartse dag mogen uitsluiten. In de RSI14 zien we dat deze nu de 60-lijn vanaf de onderkant als mogelijke weerstand test. Bedenk, in een neerwaartse trend fungeert deze 60 zeer vaak als top van de RSI en zien we daar dus ook koerstoppen. Vanuit de dagchart bekeken zijn er dus wel degelijk goede signalen die wijzen op topvorming. We weten echter ook dat de analyse top down is, maar de handel bottom up. Met andere woorden, deze visie dient door de lagere cycli bevestigd te worden.

Dax future uurchart

Dax future uurchart

In de uurchart zien we nog steeds een opwaartse trend met hogere cyclusbodems. Op het moment van schrijven lijkt de Dax zelfs uit te breken boven de voorgaande top en noteren we dus weer een hogere cyclusbodems op de MA banden. De aanwijzing dat er dus in de dagchart een top is gezet ontstaat als de koers nu snel onder 10180 daalt of wij in de loop van vandaag of morgen een eerste lagere uurtop zien. Tot die tijd zijn de bulls volledig in controle en zijn shorts enkel voorbehouden aan daytraders die op zeer korte charts handelen.

Crude oil futures weekchart

Crude oil futures weekchart

Op verzoek, zelf handel ik namelijk amper in deze markt, een analyse van Crude oil. Het heugelijke feit dat we aan de pomp steeds minder betalen zien we in de chart terug. De weekchart laat zien dat de huidige cyclus in de negende bar zit en mogelijk alweer een vroege top heeft gezet. Immers, de forse opwaartse week van twee weken geleden, die sloot boven de toppen van de weken ervoor en een bullish signaal was, is nu alweer volledig teniet gedaan. Onder $44 wordt de top bevestigd, wanneer de onderkant van de koers van de afgelopen weken wordt gebroken.

Crude oil future dagchart

Crude oil future dagchart

In de dagchart zien we de onderkant van deze trading range goed terug. Een doorbraak levert dus bewijs op dat de weektop is gezet. Echter, het lijkt erop dat de dagcyclus snel een bodem zet, dus er is een gerede kans dat de volgende test van de steun zal leiden tot een beperkte opleving die dan iets later alsnog omslaat in een verdere daling. Intraday traders kunnen dus mogelijk kijken naar longposities als de koers het steunniveau test. Swingtraders blijven de markt echter vanaf de shortkant volgen.

Cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3230, tweede steun 3000, eerste weerstand 4390, tweede weerstand 3385;

Dax future: eerste steun 10060, tweede steun 9880, eerste weerstand 10330, tweede weerstand 10500;

Bund future: eerste steun 155.75, tweede steun 155.00, eerste weerstand 157.20 tweede weerstand 158.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.