Trading dag update 23 april 2013

Dax future 60 minutenchart

Dat geld verdienen met trading en het hebben van een visie twee verschillende zaken zijn, heb ik al meerdere keren in mijn blogs geschreven. Gisteren werd dat nog eens bevestigd. Ik keek gisterenochtend naar de 420 min charts en  concludeerde dat bodem in de Dax en een top in de Bund gezet was. Op basis daarvan even op twitter gezet dat ik voor de komende twee dagen hogere koersen in de Dax en lagere koersen in de Bund verwachtte. Op zich geen gek idee, als je de cyclus volgt.

Tot aan de vroege middag leek dat scenario ook uit te komen, maar op een gegeven moment zag ik in de Dax en in de Bund duidelijk andere signalen. Signalen, die ik als trader moet opvolgen, visie of geen visie. En zo kwam het dat ik gisteren in totaal meer dan 300 punten op de Dax aan de shortkant verdiende (gerekend over alle contracten) en 90 ticks in de Bund, terwijl mijn visie aan het begin van de dag volledig tegengesteld was.

De les die we hieruit moeten trekken, is dat we als trader altijd open moeten staan voor signalen die tegen onze visie ingaan. Wie niet flexibel genoeg is om daarmee om te gaan die zal het niet redden, daar ben ik zeker van. Ik wil jullie in het kader van ‘ter educatie en vermaak’ laten zien hoe het signaal in de Dax tot stand kwam. We kijken allereerst naar de uurchart.

In de uurchart zien we een dalende trend en een herstel tot aan de dalende langere MA banden. Tevens zien we dat rond die banden de indicatoren op hoge waarden staan, een voorwaarde voor een cyclustop. Op dat moment is het raadzaam even naar een lagere time frame te kijken.

Dax future 15 minutenchart

In de 15 minutenchart zien we dat de meest recente opgaande koersbeweging (hogere toppen) niet wordt bevestigd door de onderste Quick indicator. Ik leg de werking van deze indicator verder niet uit, behalve dat het een MACD met een instelling (3,10,16) is en men deze indicator behalve de oorspronkelijke functie ook als divergentie indicator kan gebruiken. We zien dat de hogere toppen in de koers niet worden bevestigd door de indicator, die lagere toppen maakt.

Ik ben zelf geen groot voorstander van divergenties, want die zie je overal, maar als je gericht weet op welke plek in de chart je moet zoeken dan blijkt de werking van divergenties dramatisch verhoogd te kunnen worden. Een van die plaatsen waar je moet zoeken is als de hogere time frame trend neerwaarts is en de koers tegen topvorming aanloopt. Als je dan in de lagere time frame een negatieve divergentie krijgt, dan levert dat een krachtig signaal van topvorming op.

Vervolgens is het zaak om de trades in te nemen en daarvoor kijk ik vaak naar de 5 minutenchart.

Dax future 15 minutenchart

Dax future 15 minutenchart

In de 5 minutenchart ziet het geoefende oog al een bearish 1-2-3 patroon (1ste entry). Vervolgens twee lagere toppen die middels de indicatoren gepakt kunnen worden. Al met al drie trades die snel tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Trading is een kwestie van geduldig wachten op de juiste setup en dan met een consistente money management aanpak de trades innemen. Daarbij altijd rekening houden met de mogelijkheid dat het niet zo loopt zoals je denkt, dus snel schakelen en eventuele verliezen kort houden. Laten we nog even naar de dagchart kijken voor een actueel beeld.

Dax future dagchart

In de dagchart zien we dat een mogelijke cyclusbodem voor de deur staat en we ons kunnen opmaken voor een herstel tot aan de dalende MA banden. Een herstel tot ergens rond 7650/7700 is best mogelijk. Voor een bodemvorming is het wel zaak dat we vandaag of morgen echt een overtuigende plusdag zien waarbij de koers boven 7550 uitbreekt.

Ik wil dan eventueel op de top van dat herstel rond die dalende MA banden een wat grotere shortpositie innemen, maar dat is nog allemaal ver weg en onzeker. Eerst maar even afwachten of we een mooie plus dag krijgen, hetgeen we snel zien middels de kortere time frames.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2495, tweede steun 2475, eerste weerstand 2625, tweede weerstand 2700;

Dax future: eerste steun 7440, tweede steun 7200, eerste weerstand 7550, tweede weerstand 7700;

Bund future: eerste steun 145, tweede steun 144, eerste weerstand 146.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.