Dax future dagchart

Dax future dagchart

Ziedaar, zowaar noteren we enige beweeglijkheid. De Duitse Dax ging toch even 800 punten onderuit in enkele dagen tijd. Een voorproefje voor wat nog gaat komen? We zullen het zien, maar dit soort bewegingen zijn natuurlijk een walhalla voor traders.

In mijn vorige commentaar gaf ik aan dat en daling onder 12175 de eindfase inluidt van de dagcyclus en we een koersdoel rond 11800 kunnen verwachten. Dat koersdoel werd nog even met 150 punten lager gezet tot het niveau van de vorige dagcyclusbodem. Een interessante situatie, omdat we in de dagchart zien dat de uitbraak boven de vorige top niet, zoals ‘gebruikelijk’ heeft geleid tot een voortzetting van de opwaartse trend, maar in feite een ‘failed breakout’ bleek te zijn. Betekent dit dan het einde van de opwaartse trend. Mogelijk, maar we hebben nog te weinig signalen waarvoor. Dit is in elk geval geen teken van kracht, dat moge duidelijk zijn, maar zolang de steun rond 11650 sterk genoeg is, kan er ook een trading range ontstaan. Bedenk, toppen worden doorgaans langer gevormd dan bodems. Stel, dat we nu onder de dagcyclusbodem wegzakken, dat zou een belangrijk signaal zijn voor een trendomkeer. Ik houd daarom de kortere time frames in de gaten zodat ik snel kan inspelen op signalen met betrekkelijk krappe stops.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Ook de Bund maakte de afgelopen twee dagen een betrekkelijk ‘grote’ correctie, die in elk geval voor daytraders genoeg kansen aan de shortkant bood. Dat gebeurde keurig tegen het einde van de dagcyclus. Op dit moment is het goed mogelijk dat de cyclusbodem gezet gaat worden. De indicatoren staan er in elk geval goed voor en volgens de telling is een bodem dichtbij. Dat betekent dat we nu in de kortere time frames alert moeten zijn op trendomkeersignalen, zoals bijvoorbeeld een eerste hogere bodem in de kwartierchart. Zolang deze trend opwaarts gericht blijft, blijf ik in de ‘buying the dips’ modus vanuit de cyclusbodem.

Goud dagchart

Goud dagchart

Laten we naar de dagchart van Goud kijken. Een lastig plaatje. Niet zozeer op de langere termijn, de trend is immers neerwaarts, maar vooral als we kort kijken. Het lijkt erop dat we enkele dagen geleden een dagcyclusbodem gezet hebben. Dat zou op dag 19 geweest zijn, keurig op tijd. Daarna zagen we herstel van een dag, meteen gevolgd door inside bars. Dat kan nu dus twee dingen betekenen. Enerzijds, de dagcyclusbodem is nog niet gezet en de laatste fase volstrekt zich als een min of meer zijwaartse correctiefase. Dat zou aardig bullish zijn. We tellen dan vandaag dag 25, dus hoog tijd voor een bodem. Anderzijds, als de cyclusbodem wel is gezet, dan blijkt de eerste en meest bullish fase helemaal niet zo bullish en moeten we alert zijn voor een zeer vroege top in de nieuwe cyclus, die dus mogelijk al gezet is. Welke van deze twee scenario’s is het dan? Dat weet ik niet. Ik zat eerst long (vorige week) en werd toen rond breakeven uitgestopt en thans zit ik short. Middels de kortere charts observeer ik of er vandaag of morgen enige bodemvorming zichtbaar wordt, waardoor het eerste scenario gestalte krijgt. Uiteraard zou dan de shortpositie gesloten worden. Zet deze beweging door, dan is het dus toch het bearish scenario. Dat is het voordeel van het gebruik van multi time frame analyse. Je krijgt middels de kortere time frames al een eerste indicatie hoe het grotere plaatje gaat uitpakken, maar je kunt met posities nooit te grote verliezen lijden omdat de stops krapper zijn. Natuurlijk vergt deze aanpak de nabijheid tot de markt, dus even een dag weglopen is er niet bij.

Wegens vakantie kunnen jullie de volgende blog op 14 mei as. lezen.

Let op: driedaagse trading cursus in Maarsbergen gepland, 16, 17 en 18 mei 2015

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3590, tweede steun 3500, eerste weerstand 3700, tweede weerstand 3770;

Dax future: eerste steun 11650, tweede steun 11000, eerste weerstand 12100, tweede weerstand 12450;

Bund future: eerste steun 159.00, tweede steun 158.00, eerste weerstand – tweede weerstand 160.70;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.