Laatste update:

Dax future 60 minutenchart

Trading dag update 23 juli 2012. Buiten schijnt het zonnetje, maar voor de beurzen lijkt zich een forse storm te ontwikkelen. Een giftige cocktail van incompetentie, struisvogelpolitiek, machtsvertoon en hoop leidt tot een aanhoudende verslechtering van de situatie.

Trading dag update 23 juli 2012

Dit weekend verschijnt er een bericht dat het IMF Griekenland geen geld meer geeft, ze hebben er genoeg van dat de Grieken hun afspraken niet nakomen. Spanje betaalt inmiddels 7,5% rente op hun 10-jarige leningen en de Duitse 2-jarige rente is inmiddels negatief.

Mijn scenario is bekend, dat hoef ik niet te herhalen. Alleen voor de afgelopen week zat ik er even naast omdat de beurzen iets verder naar boven doorschoten dan ik had verwacht, maar dat doet geen enkele afbreuk aan de visie dat de beurzen op de rand van de afgrond staan om het maar even met de nodige Griekse dramatiek te omschrijven.

Even een citaat uit het commentaar van afgelopen donderdag inzake de Dax future: “Als we naar de 420 minutenchart kijken dan lijkt er rond 6860 een volgende weerstand te liggen. Voor bestaande longs is dat een koersdoel waar weer een deel van de positie verzilverd kan worden. Een andere mogelijkheid is als de koers op 420 minutenbasis sluit onder onder de voorgaande top rond 6650. Met andere woorden, als de Dax om 16.00 uur onder 6650 sluit.”

Afgelopen vrijdag sloot de Dax future in de 420 minutenchart inderdaad onder 6650 en thans noteert de koers ruim 100 punten lager. Alerte traders hadden in de loop van de dag al eerste shorts kunnen innemen bij de breuk van de uurcyclusbodem, zie de uurchart.

In de chart zien we dat op vrijdagochtend rond 6738 een uurcyclusbodem werd gezet die later werd gebroken. Dat gebeurde al op de vierde bar en dit is een duidelijk bearish signaal. Het doorbreken van een cyclusbodem markeert namelijk de definitieve top van die cyclus en het feit dat het zo vroeg gebeurt (left translation) geeft aan dat de cyclus zwak is. Het gebeurde aan het einde van de 420-minutencyclus en was dus voor actieve traders een mooi moment om short te gaan.

Traders die wat meer afstand tot de markt houden kunnen mijns inziens nu even wachten op een herstel van de markt, zoals ik in onderstaande 420 minutenchart heb gemarkeerd.

Dax future 420 minutenchart

Dax future 420 minutenchart

Als de Dax in de komende twee tot drie dagen kan herstellen tot 6630-6680 en in die zone een lagere top zet, dan lijkt me dat een prima moment om voor wat langere duur een shortpositie in te nemen. Ik wil dus bewust even wachten op een herstel van de markt en vervolgens dan te kijken of de markt in die zone inderdaad een soort van omkeerpatroon vormt. Op dit moment vind ik de verhouding risico ten opzichte van potentieel rendement niet aantrekkelijk genoeg.

Merk ook op dat de trend in de 420 minutenchart nog steeds opwaarts gericht is. De koers zal toch ergens rond de opwaartse MA banden steun vinden en dan krijg je wellicht weer korte doch hevige opwaartse bewegingen. Geen al te beste plaats dus om shorts in te nemen.

Ik kies daarom even bewust een plaats langs de zijlijn, hoewel ik zelf al wat opties op de AEX heb die inspelen op mijn scenario en een long/short portefeuille op VS aandelen die sterk van een daling profiteert. Maar dat is nog allemaal ‘Kinderspiel’ omdat het echte werk nog moet beginnen maar daarvoor wel een goed moment gekozen moet worden.

Bund future 420 minutenchart

De Bund blijft sterk en heeft vanochtend een nieuwe high aangetikt. Nu zie ik zelf geen hele forse stijgingen meer om de simpele reden dat de rente niet oneindig kan dalen, maar tegen deze trend in gaan is vragen om problemen. Korte short zijn altijd mogelijk indien de korte time frames neerwaartse gedraaid zijn, maar zolang de langere trend opwaarts is en we niet minimaal een lagere top in de langere time frames krijgen is het erg onverstandig om te anticiperen op een top in de Bund.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2170, tweede steun 2120, eerste weerstand 2220, tweede weerstand 2320;

Dax future: eerste steun 6500, tweede steun 6350, eerste weerstand 6650, tweede weerstand 6800;

Bund future: eerste steun 145.40, tweede steun 144.80, eerste weerstand 146.20, tweede weerstand -.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.