Laatste update:

Dax future dagchart

We naderen alweer het einde van de vierde maand van dit jaar en terwijl de meeste beurzen per saldo niet veel zijn opgeschoten, is er nog allesbehalve sprake van een kritieke charttechnische situatie.

Er is, als we naar de diverse beurzen kijken, sprake van topvorming. De bulls zullen zeggen, dat dit een consolidatie is als voorloper op een vervolg van de opwaartse trend. De beren daarentegen wijzen op topvorming, omdat we al bezig zijn met 60 maanden stijging. Wie het weet mag het zeggen.

Mijzelf boeit het niet zo heel veel, omdat je in beide soorten markten kunt verdienen. Toegegeven, mijn visie is ook neerwaarts gericht en ik heb een lichte voorkeur voor dalende markten omdat ik beter kan omgaan met een toename in de volatiliteit. Maar verder laat ik gewoon de markt beslissen. Het heeft geen enkele zin nu te anticiperen op een mogelijke top, zonder dat we daar aanwijsbare bewijzen voor hebben. Dat is de snelste manier om de account om zeep te helpen.

In de dagchart van de Dax zien we wederom dat er sprake is van swings waar traders iets mee kunnen. De bewegingen zijn groot genoeg om bevestiging af te wachten en voor een 200 of meer punten te gaan. Hoewel het patroon dus zijwaarts is, zien we ook hier geen signalen dat er sprake is van een trendomkeer. Ik verwacht wederom een aanval op de toppen tussen 9700 en 9800, waarna weer een terugval volgt.
Bund 420 min chart
Bund 420 min chart

Als we naar het 420 min plaatje van de Bund kijken, dan meen ik te zien dat we nu in de tweede helft van de dagcyclus zitten (dus de tweede 420 min cyclus). De huidige 420 min cyclus heeft al vroeg een top laten zien en is daarna onder het startpunt gedaald. Ik verwacht in de komende twee dagen een verdere correctie tot rond de oplopende steunlijn (rond 143). Intraday zit ik short, waarbij onder 143,65 de positie iets wordt vergroot.

Crude oil futures week chart
Crude oil futures week chart

In de weekchart van Crude zien we dat de lopende weekcyclus nog niet is afgerond. De markt probeerde boven de vorige top uit te breken, maar dat is deze week mislukt. Als we ervan uitgaan dat de weekcyclus nu in de laatste en dus meest bearish fase zit, dan verwacht ik de komende weken meer druk op de koersen en een koersdoel rond $96 of lager.

Goud future dagchart
Goud future dagchart

Op weekbasis houd ik goud in de gaten, want het is goed mogelijk dat we hier een hogere bodem neerzetten, die het begin is van een verdere stijging van de koers. Als we nu op dagbasis naar het koersverloop kijken, dan zien we mogelijk een dubbele bodem rond $1280.

Qua indicatoren en telling zou hier een cyclusbodem gezet kunnen worden, maar we moeten uiteraard eerst op bevestiging wachten. Anticiperen op een bodem doen we niet. Dat betekent dat we moeten wachten op een overtuigende bullish dagcandle, die gepaard gaat met een opwaarts knikkende Double Stochastic. In dat geval zal ik mij vanaf de longkant positioneren. Op dit moment zit ik neutraal.

Let op: ik ben twee weken op vakantie. Het volgende commentaar verschijnt in week 20.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3120, tweede steun 3085, eerste weerstand 3160, tweede weerstand 3180;

Dax future: eerste steun 9550, tweede steun 9420, eerste weerstand 9700, tweede weerstand 9750;

Bund future: eerste steun 143.65, tweede steun 143.00, eerste weerstand 144.10 tweede weerstand 144.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.