Trading dag update 24 januari 2013

Bund future 60 minutenchart

Bund future 60 minutenchart

Aangezien er op de markten bitter weinig gebeurt, wil ik vandaag weer eens een stukje schrijven met een educatieve inslag. Ik laat een trade zien die ik gisteren in de Bund heb gedaan en waar je een mooi samenspel ziet van trend en cyclus.

Bekijk de uurchart van de Bund. We noteren gisteren rond half twee in de middag, rond de ingetekende pijl. Het is goed te zien dat de trend inmiddels opwaarts gedraaid is. De koers was eerder al uitgebroken boven vorige toppen en maakt een pullback.

Daarbij fungeren met name de lange MA banden als steunniveaus. Ook de korte MA banden doen dat, zie helemaal rechts van de grafiek (koers test korte banden en stijgt vanochtend met een half punt).

Ik weet dus dat in potentie deze lange MA banden steun kunnen geven en dat ik rond dat niveau moet uitkijken naar een bodemvorming van de koers. Temeer daar ook in potentie een cyclusbodem gevormd wordt op uurbasis. Zowel de RSI als de Double Stochastic noteren bodemniveaus.

Als ik dat soort zaken zie dan switch ik altijd naar kortere time frames om meer detail te zien en eerder een positie te kunnen innemen.

Bund future 15 minutenchart

In de 15 minutenchart zien we hoe de koers vervolgens de MA banden in de uurchart test. Rond half twee breekt de koers even onder de vorige bodem op 143,12. Oh jee, ik hoor hier al de meeste traders roepen, de opwaartse trend is afgelopen en we moeten snel short. Het zou kunnen dat de trend afgelopen is. Immers, er is geen wet die zegt dat de MA banden in de uurchart steun moeten bieden.

Maar short? No way. Daarvoor moeten de MA banden in de time frame waarop je handelt dalend zijn. Dat zijn ze in de 15 minutenchart niet. En dus is het afwachten wat er gebeurt, maar geen shorts.

We zien dat de koers even onder de vorige low breekt. Dat mag, het gaat erom dat de koers steun vindt rond de oplopende MA banden uit de uurchart (tevens ook MA banden uit de 120 minutenchart overigens).

Wat zien we? De uitbraak naar beneden slaagt niet en de volgende bar is alweer een positieve omkeerbar, waardoor een ‘failed breakout’ patroon ontstaat. Degenen die mijn cursus hebben bezocht weten exact hoe hierop te handelen. Ik heb die eerste groene kwartierbar even afgewacht tot het slot en ben dan boven de high van die bar long.

Wie dat niet durft krijgt altijd een herkansing van de markt. De markt is meestal nogal vergeeflijk voor traders die te laat zijn. Bekijk de volgende 5 minutenchart.

Bund future 5 minutenchart

Bund future 5 minutenchart

In de 5 minutenchart zien jullie rond 143,10 de low, die tevens de uurcyclusbodem is en dus de test van de MA banden van de uurchart. 10 ticks hoger was ik long ingestapt, maar ik heb zelf ook nog een deel van de positie open gehouden voor een tweede instap. Ik wacht dan altijd totdat er in de 5 minutenchart een eerste hogere cyclsubodem te zien is die goed te traden is. Zie bij het ingetekende pijltje.

Een perfecte setup en dat in het beginstadium van de uurchart. Beter krijg je ze niet. Volle bak long hier en dan weer uitscalen naarmate de koers verder oploopt. Het werd zo een hele mooie dag met feitelijk maar twee actiemomenten. Gewoon omdat de synergie van diverse timeframes en trend en cyclus hier zijn werk doet. Het vergt enige oefening (screen time), maar dan krijg je meerdere malen per week dit soort kansen.

22-24 maart driedaagse trading cursus, snel aanmelden, want het begint aardig vol te raken!

Het duurt nog heel even, maar voor degenen onder jullie die serieus met trading bezig zijn of van plan zijn hun trading activiteiten naar een hoger niveau te brengen, noteer alvast 22-24 maart 2013 in de agenda. Ik geef dan namelijk weer mijn intensieve driedaagse trading cursus, waarin ik mijn trading methode van A tot Z uitleg. Geen black box, open en eerlijk, erop gericht om succesvol te traden.

We beginnen op vrijdagochtend 09.00 uur en eindigen de dag rond 17.00 uur, net als op zaterdag en zondag  De cursus zal worden gehouden in Hotel van der Valk Vianen, direct langs de A2. Ik heb daar al eerder deze cursus gehouden. De verzorging is top, zodat we ons geheel kunnen concentreren op het programma. De overnachting is niet bij de cursus inbegrepen, maar in het hotel kunnen jullie indien gewenst tegen een zeer redelijke prijs overnachten. Ik verwijs jullie voor het exacte programma naar mijn website, waar ook diverse reacties staan van eerdere cursisten:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

De prijs van deze driedaagse cursus bedraagt €1595. Hierin inbegrepen is naast de cursus een uitgebreid cursusboek, lunch, koffie, thee, fris e.d. alsmede gedurende twee weken na de cursus een dagelijks verslag van alle trades die ik gedurende die dag heb gedaan. Uiteraard sta ik altijd open voor vragen die na de cursus opkomen.

Aangezien het een intensieve en interactieve cursus is, wil ik de groepsgrootte beperkt houden tot maximaal 15 cursisten. Vol is dus vol. Ik nu nog enkele plaatsen over, wacht dus niet te lang.

Mochten jullie interesse hebben of vragen omtrent de cursus, neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar: [email protected]

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2675, tweede steun 2660, eerste weerstand 2730, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7635, tweede steun 7600, eerste weerstand 7770, tweede weerstand 7800;

Bund future: eerste steun 142.40, tweede steun 142.00, eerste weerstand 144.00 tweede weerstand 145.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.