Dax future dagchart

De maand januari loopt alweer tegen het einde. De aandelenbeurzen laten een verdeeld beeld zien tot nu toe, wat minnetjes en plusjes, maar per saldo geen schokkende uitslagen. Opvallend vind ik zelf de ‘comeback’ van de Bund, die bijna 4 volle punten is gestegen.

Laten we maar meteen beginnen met de Dax op dagbasis.

Gisteren konden we een lichte correctie zien en per saldo noteert de Dax licht onder de ‘all time high’. De trend is nog onverminderd opwaarts. Dat is een belangrijk gegeven, want ik weet dat veel traders maar al te graag short willen gaan op de Dax (“die is al zo hard gestegen, dat kan niet verder”).
Bedenkt, posities tegen de trend in hebben een beduidend lagere hit ratio, slechtere stop loss niveaus en correcties tegen de trend in zijn over het algemeen niet zuiver. Met andere woorden, impulsbewegingen zijn meestal zuivere bewegingen, dus forse duidelijke koersbars, die elkaar maar weinig overlappen.
Correcties tegen de trend in kennen veel onzuivere bars, dus bars overlappen elkaar en veranderen continue van richting. De kans dat men met een shortpositie in een fors stijgende trend geld verdient zijn dus niet zo groot. Je moet al een perfecte timing hebben om er iets uit te halen. Zeker, af en toe pak je de top en dan zakt de koers een paar honderd punten. Maar meestal zien we een daling van een of twee dagen, waarna deze daling in een ochtend weer wordt weggewerkt en de shorts uit de markt worden gepest.

Wacht daarom altijd een trenddraai af. Natuurlijk kan men short gaan in een opwaartse trend op dagbasis, maar dat zijn dan shortposities omdat de intraday trends neerwaarts zijn. Deze posities zijn echter veel korter van duur. Op dagbasis zien we tot nu toe geen topsignalen, dus geen eerste lagere top of een doorbraak van een vorige bodem.

Bund future dagbasis
Bund future dagbasis

In de Bund zien we dat deze gisteren een forse stijging heeft ingezet, vanaf reeds hoge niveaus (relatief dan, vergeleken vanaf de MA banden). Ik gaf eerder deze week aan dat ik wacht op een terugval tot de langere MA banden voordat ik weer long kansen zie. Maar dat wil niet zeggen dat ik bearish was of short ben gegaan. Het is zaak om goed te lezen (iets dat veel mensen helaas niet doen).

Ik ben van mening dat trading alles te maken heeft met het afwegen van de kans op winst en de kans op verlies, uitgaande van een bepaald scenario of setup. Alleen de beste setups en alleen risico/winstverhoudingen die voldoen aan bepaalde maatstaven komen dan in aanmerkingen. De rest is bijzaak.

Het gaat er niet om dat we zo vaak mogelijk willen traden (hoewel: als ik naar sommige traders kijk, dan lijkt dat juist de bedoeling :) ), maar dat we trades pakken die winst opleveren. Alleen dat telt. Als je dus ziet dat de Bund dicht tegen voorgaande toppen aanzit (afgelopen dinsdag), tegen een licht dalende weerstandslijn (waarbij ik overigens geen grote voorstander ben van schuine lijnen, ik kijk vooral naar steun en weerstand afkomstig van toppen of bodems) en dat de koers dik boven de MA banden staat, dan levert dat gewoon geen goede verhouding op van winst ten opzichte van risico.

Dat de koers nu een punt hoger staat is geweldig voor longtraders, maar deze trade had ik niet eens willen pakken. Immers, als je dat nu doet (met succes), dan doe je dat elke keer en ik weet uit ervaring van door heel veel te meten, dat gemiddeld genomen (dus over een langere periode) deze trades per saldo geen winst opleveren, alleen risico. Dus laat ik de Bund lekker doorlopen en hooguit op een intraday time frame kan er een positie worden ingenomen, maar zoals gezegd, die loopt veel korter.

Beste traders, die zijn hele belangrijke zaken voor een trader. Je mag best een visie hebben, maar wees flexibel om die visie waar nodig aan te passen. Ga op zoek naar alleen de beste setups, de rest is bijzaak, ruis. Het levert niets op, alleen even een kortstondige spanning (casino), maar als die wegebt, dan blijft er teleurstelling over, omdat je als trader (weer) niet volgens de regels hebt gehandeld.

Aan het einde van het jaar wordt geen enkele trader beoordeeld op hoeveel keer zijn of haar visie correct was, maar wel hoeveel geld hij of zij heeft verdiend of verloren. Een trader die bijv. €100.000 verdient met 200 trades, die allen zorgvuldig zijn uitgekozen, is m.i. een betere trader, dan iemand die hetzelfde heeft verdiend met 1000 trades.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3120, tweede steun 3040, eerste weerstand 3180, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9550, tweede steun 9400, eerste weerstand 9800, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 141.70, tweede steun 141.40, eerste weerstand 142.60 tweede weerstand 144.50

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.